Što se događa ako bocu za vodu ne perete dovoljno često?

Foto: Unsplash

VIŠEKRATNE boce za vodu su korisne. Pomažu nam da ostanemo hidrirani, smanjuju količinu plastike za jednokratnu upotrebu i štede novac. Osim toga, postale su svojevrstan modni dodatak.

Ipak, stalno punjenje boce s vodom ima određene zdravstvene rizike. Prema studiji objavljenoj na sajtu waterfilterguru.com, boce za vodu za višekratnu upotrebu sadrže u prosjeku 20.8 milijuna jedinica za stvaranje kolonija bakterija, što je 40.000 puta više od mikroba na zahodskoj dasci.

Dakle, kakve bi mogle biti posljedice ako neprestano pijete iz iste boce i ne perete je pravilno između dva korištenja?

"Uobičajena zabluda kada je u pitanju higijena višekratne boce za vodu je da, budući da se ona puni samo vodom i dolazi samo u kontakt s vašim ustima, nema potrebe često je čistiti", kaže dr. Donald Grant za The Independent.

Međutim, svaki put kada pijete iz boce, prenosite bakterije iz usta, koje se zatim mogu razmnožavati u boci.

"Sve što je za višekratnu upotrebu može biti sklono nakupljanju prljavštine i bakterija", upozorava dr. Suhail Hussain.

U teško dostupnim dijelovima, na primjer, unutar poklopca na navojima ili ispod slamke na preklop, također se može razviti plijesan, a tu je i kontaminacija iz drugih izvora. Bakterije se, naime, na bocu mogu prenijeti i s ruku ili iz unutrašnjosti torbe.

Koje se vrste mikroba nalaze u bocama s vodom?

Prema liječnicima, u bocama s vodom mogu se nalaziti bakterije kao što su streptokok i stafilokok, čak i E. coli, čest uzročnik infekcija urina i crijeva. Ove bakterije potencijalno mogu uzrokovati razne probleme.

"Možete se razboljeti i razviti želučane tegobe, poput povraćanja ili proljeva. U neopranim bocama često se nalaze i bakterije koje mogu dovesti do infekcija urogenitalnog trakta i upale pluća. Ako se unutar boce nakupi plijesan, to može uzrokovati simptome poput curenja nosa, kihanja ili crvenila i svrbeža očiju. Simptomi bi mogli biti ozbiljniji za nekoga s astmom", upozorio je dr. Grant.

Kako bismo smanjili rizik od bolesti, idealno je bocu s vodom oprati nakon svake upotrebe. Topla voda i tekućina za pranje posuđa sve su što vam je potrebno da biste se riješili bakterija. Ako ste bocu zanemarili nekoliko dana, preko noći je natopite u otopini od pola alkoholnog octa i pola vode. Isperite je i osušite prije ponovne upotrebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.