Što otkriva boja iscjetka i koje su posljedice ako ga ignoriramo?

Foto: Shutterstock

VAGINALNI iscjedak uobičajena je i sasvim normalna pojava kod žena, ali u nekim slučajevima njegova boja ili tekstura mogli bi ukazivati na određeni zdravstveni problem koji ne bismo smjeli ignorirati. Kako upozoravaju ginekolozi, promjena boje i mirisa samog iscjetka u većini slučajeva otkriva infekciju rodnice, ali može biti znak promjene uzrokovane hormonalnim ili metaboličkim poremećajima.

Proziran, bijeli i kremasti iscjedak kremaste teksture ili teksture nalik bjelanjku smatra se normalnim. Isto tako, ružičasti, crveni i smeđi iscjedak normalni su tijekom menstruacije, ali u drugim slučajevima to nije dobra vijest jer su zapravo znakovi određenog krvarenja. Mliječno bijeli ili sivi iscjedak čest je simptom bakterijske infekcije, najčešće ginekološke infekcije kod žena reproduktivne dobi koja je uzrokovana neravnotežom dobrih i loših bakterija. Najčešće se javlja u kombinaciji s neugodnim mirisom.

Ako se ignorira i pravovremeno ne liječi, bakterijska infekcija može povećati rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima, uključujući klamidiju, gonoreju, herpes i HIV, kao i povećati rizik od upalne bolesti zdjelice koja utječe na plodnost ili može dovesti do prijevremenog poroda kod trudnica.

Gust, bijeli iscjedak koji pomalo izgleda poput svježeg sira najčešće ukazuje na gljivičnu infekciju. Iako se gljivične infekcije obično miješaju s bakterijskom, razlika je u tome što gljivična infekcija ne uzrokuje neugodan miris.

Kod nekih se žena zna pojava i žuti ili zeleni vaginalni iscjedak, a njegovi uzroci mogu varirati od potpuno normalnih pa sve do infekcija koje mogu dovesti do neželjenih posljedica. U slučaju da je iscjedak intenzivnije boje i gust, a javlja se uz neugodan miris ili bolove u zdjelici, ginekolozi upozoravaju da postoji velika vjerojatnost da je riječ o spolno prenosivoj bolesti. U tome slučaju potrebno je odmah posjetiti liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.