Što je metabolički sindrom i kako ga izbjeći?

METABOLIČKI sindrom skupina je metaboličkih poremećaja koji se često javljaju u isto vrijeme povećavajući rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Ta stanja uključuju povišen krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi, višak tjelesne masnoće oko struka i abnormalne razine kolesterola ili triglicerida, donosi klinika Mayo.

Ovo stanje nije nimalo bezazleno zbog čega ga je potrebno prepoznati na vrijeme. Ipak, nutricionisti savjetuju da postoji jedna vrsta prehrane koja će vam pomoći da rizik od dobivanja metaboličkog sindroma smanjite koliko je god moguće. Radi se o mediteranskoj prehrani.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity pokazalo je da je poboljšanje vlastite prehrane slijeđenjem mediteranskog stila prehrane rezultiralo znatno manjim nakupljanjem visceralnog sala na trbuhu u periodu od šest godina, piše Eat This. Visceralna mast je vrsta masti koja okružuje vaše organe i oslobađa upalne kemikalije koje povećavaju rizik od razvoja metaboličkog sindroma te s njim povezanih bolesti.

Mediteranska prehrana uključuje pojačan unos povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki, krumpira, integralnih žitarica, biljnih začina, ribe, plodova mora i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a izbjegavanje prerađenog mesa te svih namirnica koje sadrže rafinirane šećere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.