Prekomjerno znojenje poznato kao hiperhidroza može biti znak pet hitnih stanja

Foto: Unsplash

AKO je vruće ili ste naporno vježbali, normalno je da se oznojite. Međutim, u nekim slučajevima znojenje može postati pretjerano i izmaknuti kontroli. Prekomjerno znojenje poznato je u medicini kao hiperhidroza i moglo bi signalizirati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, upozorio je plastični kirurg Hazim Sadideen za Express.co.uk.

"Važno je zapamtiti da je znojenje vitalna tjelesna funkcija, čija je glavna uloga pomoći u kontroli naše tjelesne temperature i eliminaciji nekih toksina. Ono je zapravo rezultat pretjerane stimulacije žlijezda znojnica. Kako voda iz znoja isparava, površina kože se hladi, zbog čega se pojačano znojimo po vrućem vremenu ili uslijed fizičkog napora", rekao je.

Prema liječniku, znojenje može biti i emocionalni odgovor na stres ili tjeskobu, kao i reakcija na začinjenu hranu ili vruće napitke s kofeinom.

"Bolest i određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati da se više znojimo, kao i hormonalne promjene. Ako ste zabrinuti zbog prekomjernog znojenja, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom opće prakse kako biste isključili moguća medicinska stanja", napominje dr. Sadideen.

Medicinska stanja koja mogu uzrokovati hiperhidrozu

Iako većina pacijenata pati od idiopatske hiperhidroze (nema poznatog temeljnog uzroka), važno je da se pacijente pregleda i otkriju mogući medicinski uzroci hiperhidroze, poput onih potaknutih lijekovima, endokrinim ili neurološkim poremećajima.

Dijabetes: Hiperhidroza može biti potaknuta hiper ili hipoglikemijom, što su stanja u kojima šećer u krvi raste jako visoko ili pada jako nisko.

Hipertireoza (pretjerano aktivna štitnjača): Ovo stanje ubrzava metabolizam i izaziva simptome kao što su tjeskoba, brži otkucaji srca i toplina.

Zloćudne bolesti: Pretjerano znojenje može biti i posljedica raka, primjerice limfoma ili leukemije, ili infekcije (zbog slabijeg imuniteta).

Infekcije: Primjerice, malarija ili tuberkuloza.

Neurološke bolesti: Uključujući epilepsiju, tumore ili infekcije, kao posljedicu bolesti ili liječenja.

Hiperhidroza također može biti nuspojava određenih lijekova kao što su beta blokatori i antidepresivi.

Kako spriječiti prekomjerno znojenje?

Antiperspiranti mogu biti učinkovit način upravljanja znojenjem za većinu ljudi, ali ponekad je lijek botoks.

"Botulinum toksin može se koristiti za sprječavanje hiperstimulacije znojnih žlijezda (kada ne postoji medicinski razlog koji uzrokuje znojenje, što medicinski nazivamo idiopatska hiperhidroza). Stoga blokiranjem ili prekidom ovog kemijskog puta, botulinum toksin minimizira ili potencijalno zaustavlja znojenje na području gdje je ubrizgan. Ovo nije lijek, ali pomaže u kontroli pretjeranog znojenja i djelotvoran je šest do 12 mjeseci", pojasnio je kirurg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.