Ovo su razlozi zbog kojih muškarci i žene varaju, prema psiholozima

Foto: YouTube screenshot

NA INTERNETU možemo pronaći sve vrste savjeta za izlaske, seks i veze, a kada je riječ o stvarnom svijetu, postoje čitavi odjeljci knjižara posvećeni upravo ovoj temi. Što se tiče stručnih savjeta, Esther Perel je osoba koja ih ima pregršt u rukavu. Ova stručnjakinja za odnose i psihologinja postala je poznata po svojim nevjerojatnim uvidima ne samo u odnose već i u ljudsku prirodu općenito.

Društvene razlike bitan su čimbenik

Jedan ulomak iz talk showa iz 2017. postao je viralan u posljednje vrijeme. U njemu Perel komentira teorije iza varanja i razloge zašto muškarci i žene varaju. "Prije svega, budimo vrlo jasni. Muškarci su kroz povijest praktički imali dozvolu za varanje. I imali su svakakve teorije koje su to opravdavale, npr. da su oni prirodni lutalice, znate", kaže Perel.

@themindhub What do you think? Comment 👉#EstherPerel #Skavlan #psychology #psychologist #relationship #relationshipadvice #therapy #love #foryoupage #fyp #fypシ ♬ Twenty One Pilots Hometown Slowed Sad Part - Blasteran MaLaikat

"Dakle, imamo sve te evolucijske teorije i biološke teorije koje objašnjavaju zašto muškarci po prirodi nisu monogamni. Dok su žene pripitomljena stvorenja. Ne znamo što bi žene učinile kad bi im se dalo dopuštenje da učine isto bez posljedica s kojima se suočavaju, koje su vrlo različite od posljedica za muškarce", tvrdi Perel.

Ono što znamo je da muškarci i žene lažu. Muškarci lažu pretjerujući, hvaleći se i napuhujući, a žene lažu poričući i minimizirajući jer se to od njih očekuje u kulturi i svijetu."

Brojni su se složili sa psihologinjom

S više od 1.5 milijuna lajkova i oko 10.000 komentara, jasno je da su njene riječi pogodile ljude i otvorile prostor za razgovor o ovoj temi. Jedna se žena brzo složila sa psihologinjom, napisavši u komentarima: "Kada je moj bivši varao, moja me obitelj prisilila da mu oprostim jer sam očito bila pretjerano dramatična, a on nije mogao kontrolirati svoje porive."

U intervjuu za Glamour harvardski psiholog i stručnjak za evoluciju, profesor David Buss, rekao je da postoje razlike kada je u pitanju prevara koja je utemeljena na društvenim normama i očekivanjima među spolovima. Prema Bussu, muškarci će vjerojatnije varati zbog seksualne raznolikosti, dok bi žene bile sklone aferi kako bi pronašle boljeg partnera ili čvršću vezu, piše Women's Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.