Ovo su možda najzdraviji slani keksi koje ćete ikada probati

Foto: 123rf/Pinterest

AKO vam odricanje od grickanja finih slanih grickalica baš i ne ide od ruke, zašto ih onda jednostavno ne zamijenite s nekim zdravijim varijantama. 

Hoćete li nam vjerovati ako vam kažemo da jedan slani keks može biti savršen mamac za vaše nepce, a ujedno hranjiv, nutritivno iznimno bogat te k tome još radi i čuda za vaš imunitet? I zašto bi se onda odrekli grickanja kada postoji tako nešto. A to nešto su ovi savršeni keksići od amaranta - male, ali tako "divovske" žitarice. 

Naime, u tim malim okruglicama krije se pravo nutritivno bogatstvo - na samo 100 grama ima čak 15,3 grama proteina, ima čak dva puta više kalcija od mlijeka, tri puta više vlakana od obične pšenice, uz iznenađujuće količine važnih aminokiselina, magnezija, željeza, fosfora, bakra, mangana, vitamine A, B6, K i C, a ne sadrži gluten, jednostavan je za pripremu, a preporučuje se i kao žitarica s kojom se bebama može početi dohrana. 

Treba li vam stoga još dokaza koliko je ta izvorno južnoamerička žitarica super zdrava? Da ne govorimo koliko njene blagodati utječu na čišćenje organizma, snižavanje kolesterola u krvi i rješavanja brojnih drugih zdravstvenih boljki. 

Dakle - ovi keksići hrane i liječe, i to ne sumnjajte, a okusom će vas podsjetiti na ukusni sezam. Dakle - još jedan razlog da napravite propisnu količinu ovih keksića. 

Za njih vam treba: 

1 mjerica amaranta u odnosu na 2 mjerice vode 

Priprema: 

Ako ćete uzeti primjer šalice, puno šalicu amaranta stavite u dvije šalice obične vode i kuhajte oko pola sata na srednje jakoj vatri. Voda bi trebala ispariti, pa pripazite da vam ne počne zagorijevati. 

Kada ga skuhate, ohladite ga, a potom vrlo jednostavno od njega radite male kuglice, poslažite ih (s dovoljnim razmakom) na masni papir, potom prekrijte drugim masnim papirom i jednostavno stišćite kuglice dok ne postanu tanki, plosnati keksi. 

Pećnicu zagrijte na 160-180 stupnjeva, dakle, da ne bude prevruća, pa ih pecite oko 20 minuta. 

Ako želite da budu što tanji, pripazite jer bi vam mogli početi pucati prilikom pečenja ili uklanjanja gornjeg papira prije pečenja. No kako ih je zaista jednostavno za napraviti (od otprilike pola šalice dobit ćete pun pladanj ovih keksića), ispraksirajte se da pronađete svoju mjeru, odnosno debljinu - a to možete i kombinirati ako vam se danas više jede zdravi amarant čips, ili možda malo deblji amarant keks. 

U svakom slučaju - ovo je svakako jedan od najzdravijih keksića na svijetu koji će vas osvojiti lakoćom pripreme te svojim okusom, a da uzgred znate koliko su samo zdravi! 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.