Ovo je sedam razloga zbog kojih mokraća može zaudarati

Foto: Shutterstock

MOKRAĆA neugodnog mirisa možda vas zabrinjava. Uzroci ovog neugodnog simptoma mogu varirati od blagih do teških. 

Urin nam daje sliku o procesima koji se događaju u tijelu, ali treba znati da zdrava mokraća ima neutralan miris. Ona koja zaudara može ukazivati na medicinski problem i ne biste ju trebali ignorirati. Evo nekoliko mogućih uzroka neugodnog mirisa mokraće.

Povećan unos proteina

Ako se trudite povećati unos proteina, mogli biste iskusiti prednosti, poput povećane energije i smanjenog apetita, ali i jedne neugodne nuspojave - urina koji zaudara.

Bubrezi obavljaju posao razgrađivanja proteina u različite nusproizvode i filtriraju ih kroz vaš urin. Ako ne konzumirate dovoljno vode, u urinu se može koncentrirati puno bjelančevina, a to može rezultirati smrdljivom mokraćom. 

Dodaci vitamina B6

Vitamin B6 važan je za mnoge funkcije, uključujući održavanje zdravlja živčanog i imunološkog sustava. Ako ste u dogovoru s liječnikom odlučili konzumirati dodatak vitamina B6, znajte da pretjerivanje može dovesti do izlučivanja tiamina kroz mokraću, što može dovesti do jakog mirisa urina, piše MIT Medical.

Pretjeran unos soli

Višak soli u prehrani povezan je s dehidracijom, a to može uzrokovati zaudaranje mokraće. U ovom slučaju važno je promijeniti prehrambene navike i smanjiti konzumaciju soli. 

Dijabetes

Ako mokraća ima voćni ili slatki miris, za to možete kriviti preddijabetes ili dijabetes tipa 2. Posjetite liječnika i testirajte se na dijabetes, a ako vam je već dijagnosticiran, izbjegavajte šećer.

Infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta daleko su češće kod žena nego kod muškaraca. Bakterije lako putuju mokraćnim kanalima. Infekcija urinarnog trakta lako se liječi antibioticima, ali treba ih početi uzimati čim se pojave simptomi bolesti. Neliječenje infekcije može dovesti do ozbiljnijih stanja, kao što je infekcija bubrega. Osim neugodnog mirisa mokraće, infekciju urinarnog trakta karakteriziraju i česta potreba za mokrenjem i osjećaj pečenja.

Konzumacija određene hrane

Šparoge, riba, češnjak, luk i kava mogu uzrokovati neugodan miris mokraće. 

Trudnoća

Trudnoća ne mijenja miris mokraće, ali dovodi do hormonskih promjena koje to čine. Također, jedan od simptoma trudnoće je pojačani osjet mirisa, poznat kao hiperosmija, pa možda vaša mokraća nije promijenila miris, već ga vi intenzivnije osjećate.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.