Ovisnici o solariju amputirali uho zbog raka kože

ANTHEA Smith nikad nije vodila računa o opasnostima korištenja solarija kad je bila tinejdžerica. Sada, nakon što joj je zbog agresivnog oblika melanoma amputirano lijevo uho, upozorava druge da prekriže odlaske u solarij.

“Ostala sam bez uha zbog ovisnosti o sunčanju”, rekla je 44-godišnja Smith za BBC.

“Cijelo lijevo uho mi je amputirano. Drugom operacijom mi je uklonjeno unutarnje uho, srednje uho, sve žlijezde slinovnice na lijevoj stani i limfni čvorovi. Sve što je na putu od uha do lubanje”, otkrila je. 

Kako kaže, naviku sunčanja stekla je u ranoj dobi. Željela je biti preplanula, a solarij je jamčio rezultate brže nego izlaganje zrakama sunca.

2014. je uočila izraslinu boje mesa u uhu. Isprva su je liječnici poslali doma, no izraslina je pocrnila, počela rasti i krvariti kad bi je dodirnula. Dijagnosticiran joj je treći stadij melanoma, a operacijama je podvrgnuta 2015. Nakon toga su uslijedili i brojni tretmani zračenja. 

“Osjećala sam stravično grizodušje jer imam supruga i dvoje djece, a sama sam to prouzročila”, zaključuje Smith.

Rak kože je najučestaliji oblik raka, prema Američkoj zakladi za rak, a može metastazirati na druge dijelove tijela. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine se dijagnosticira 16 tisuća novih slučajeva raka kože, prenosi BBC. U SAD-u se broj slučajeva raka kože udvostručio u posljednja tri desetljeća, otkrivaju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.