Ove vrste zelenog povrća trebali biste konzumirati svaki dan, kažu dijetetičarke

Foto: Shutterstock

SVI znamo da je povrće bitan dio zdrave prehrane. Ne samo da je prepuno vitamina, minerala i vlakana, već se može jednostavno ugraditi u gotovo svaki obrok. Prehrambene smjernice ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država za razdoblje 2020.-2025. godine preporučuju Amerikancima da povećaju konzumaciju povrća, ističući tamnozeleno povrće kao ključnu kategoriju.

Bez obzira dodajete li ga u svoj omlet, miješate li ga u smoothie ili ga motate u tortilju, tamno lisnato zelje savršen je dodatak svakom obroku. Dijetetičarke Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos sastavile su popis najzdravijeg lisnatog povrća.

Listovi maslačka

Ova namirnica najvjerojatnije nije dio vaše prehrane, ali bi trebala biti. "Jedan od razloga zašto je toliko korisna je što pomaže povećati protok žuči, razgraditi masnoće, olakšava probavu i podržava rad jetre tako što je štiti i pomaže joj da filtrira potencijalno štetne kemikalije iz vaše hrane", kažu sestre Lakatos.

"Jedna od istinskih supermoćnih kvaliteta listova maslačka je da su bogat izvor prebiotika pogodnih za crijeva", objasnila je. "Oni pospješuju proizvodnju 'dobrih' bifidobakterija u crijevima, što pomaže u jačanju imunološke funkcije."

Klice brokule

Ako vam je dosadila brokula, zašto ne biste probali klice brokule? Ova namirnica s malim zelenim listićima podsjeća na klice lucerne. Iako nudi isti broj kalorija i makronutrijenata kao brokula, sadrži oko 100 puta više glukorafanina.

"Kad ga žvačete, glukorafanin se pretvara u sulforafan, koji je pokazao snažan utjecaj u borbi protiv stanica raka, kao i smanjenje upale i osjetljivosti na toksine koji uzrokuju rak", kažu sestre Lakatos.

Potočarka

Ovo povrće ima blago začinjen i papren okus, ali i niz zdravstvenih prednosti. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je potočarku povrćem najbogatijim hranjivim tvarima. To znači da sadrži najviše hranjivih tvari u najmanjem broju kalorija. Stoga je osobito korisna kada je u pitanju prevencija bolesti i mršavljenje.

Špinat

Špinat je pun karotenoida koji pomažu očistiti slobodne radikale iz tijela, objašnjavaju sestre Lakatos. Također napominju da je istraživanje pokazalo da ovo lisnato povrće štiti od raka želuca, debelog crijeva, usta i jednjaka.

Kao bogat izvor kalija, špinat je povezan sa sniženim krvnim tlakom, dok je njegov sadržaj luteina vezan za pojačanu kognitivnu funkciju. Osim svojih nutritivnih prednosti, ovo povrće se može pohvaliti raznolikim profilom okusa.

"Špinat je toliko blag da je poput kameleona i može se miješati u hranu poput smoothieja i biti neprimjetan, što ga čini savršenim povrćem za ljude koji ne preferiraju okuse zelenog povrća", objasnile su stručnjakinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.