Ove tri namirnice smanjuju kolesterol i rizik od srčanih bolesti, tvrdi dijetetičarka

Foto: Pexels

Odabir prehrane igra ključnu ulogu u svakom aspektu našeg zdravlja. To je posebno istinito kada je u pitanju naše srce, jer hrana koju jedemo može nam pomoći u održavanju optimalne razine kolesterola i čak smanjiti rizik od srčanih bolesti. Neke od najboljih opcija su zdravi ugljikohidrati.

Iako mnogi povezuju ugljikohidrate s negativnim zdravstvenim implikacijama, određene vrste ugljikohidrata zapravo mogu biti nevjerojatno korisne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Dijetetičarka Sophia Turner otkrila je tri namirnice koje su odlične za zdravlje našeg srca te čak mogu smanjiti kolesterol i rizik od srčanih bolesti.

1. Zob

Zdjelica zobenih pahuljica nije samo ukusna i svestrana već dolazi i s brojnim dobrobitima za cijelo tijelo. Može biti posebno dobra za one koji žele smanjiti kolesterol. 

"Zob sadrži topiva vlakna koja se zovu beta-glukan, a koja pomažu u smanjenju razine LDL kolesterola. Beta-glukan tvori tvar sličnu gelu u probavnom traktu koja se veže na kolesterol, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok", objasnila je Turner za SheFinds.

Napominje da redovita konzumacija zobi može pomoći u snižavanju razine LDL ("lošeg") kolesterola, dok održava naš HDL ("dobar") kolesterol. Sve to može pridonijeti zdravijem srcu i manjem riziku od bolesti.

2. Ječam

"Kao i zob, ječam sadrži beta-glukan koji tvori tvar sličnu gelu, a koja se veže na kolesterol u probavnom sustavu smanjujući njegovu apsorpciju. Ometanjem apsorpcije kolesterola, ječam pomaže u snižavanju razine LDL kolesterola", tvrdi dijetetičarka.

Kaže da njegov bogat sadržaj vlakana potiče osjećaj sitosti i pomaže u kontroli tjelesne težine, pridonoseći poboljšanoj razini kolesterola i zdravlju srca. Osim toga, ukusan je dodatak juhama, varivima i salatama.

3. Mahunarke

Mahunarke, poput graha, leće i slanutka, moćne su namirnice koje bismo svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu, pogotovo ako želimo održati svoje srce zdravim i smanjiti kolesterol. Turner navodi da topiva vlakna u mahunarkama pomažu u smanjenju LDL kolesterola zaustavljajući njegovu apsorpciju u crijevima. 

"Redovita konzumacija mahunarki u različitim oblicima, poput juha, salata ili priloga, može pridonijeti poboljšanju razine kolesterola i cjelokupnom zdravlju srca", zaključuje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.