Ovaj simptom nedostatka B12 vidljiv je u gotovo 90 posto slučajeva

Foto: Unsplash

VITAMIN B12 ima mnoge važne uloge u tijelu. Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, podržava živčani sustav i pomaže u borbi protiv umora. U anketi provedenoj među tisuću pacijenata u Engleskoj, objavljenoj u British Journal of Nursing, utvrđeno je da pacijenti s dijagnozom nedostatka B12 imaju različite simptome, ali jedan je češći od ostalih. Čak 96 posto ispitanika prijavilo je neuobičajen umor. Štoviše, 86 posto ispitanika izjavilo je da se bude umorni.

Ostali uobičajeni znakovi nedostatka vitamina B12 uključuju glositis ili upalu jezika (34 posto) te gubitak kose, afte u ustima ili zamagljen vid (30 posto).

Važno je da ne ignorirate simptome nedostatka vitamina B12. Što se dulje stanje ne liječi, veća je vjerojatnost trajnog oštećenja.

Kako opskrbiti tijelo vitaminom B12?

Vitamin B12 najčešće se nalazi u životinjskim izvorima hrane, poput mesa, jetre, ribe, školjki, mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja. Postoje i biljni izvori vitamina B12, a to su ekstrakt kvasca, obogaćeno biljno mlijeko i obogaćene žitarice za doručak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.