Ova godina je vaša: 17 načina kako biti sretniji u 2020.

Foto: Pixabay

Ako je vaše mentalno zdravlje pretrpjelo mnogo toga u 2019. godini, onda biste trebali prvo poraditi na njemu. Raspoloženje utječe na sve u vašem životu - na odnose s ljudima, na posao, na opće zdravlje, piše Huffpost.

Možda se čini nerealno pred sebe staviti tako veliki zalogaj, ali mali zadaci koje ćete sebi odrediti i navike koje ćete postupno steći lako će vas dovesti do cilja i osjećat ćete se mnogo bolje. Primijenite ovih 17 savjeta i pred vama je sigurno prelijepa godina puna lijepih događaja.

1. Pobijedite jednu strepnju

Ohrabrite sebe kako biste pobijedili svoje najveće strahove. Odredite cilj, izabravši jedan strah koji vas sputava, i posvetite se njegovom nadvladavanju. Neka vam on bude neprijatelj broj jedan i neka vas ništa ne zaustavi u namjeri da ga pobijedite. Bilo da se plašite ozbiljnog razgovora s osobom koja vas guši ili nečega drugog, pridržavajte se cilja i odredite kako ćete sebe nagraditi kada ga ostvarite.

2. Ustanovite raspored spavanja koji vam odgovara

Možda mislite da dovoljno spavate, ali biste se trebali zapitati budite li se svakog jutra odmorni i liježete li navečer u isto vrijeme u krevet. Veoma je važno biti naspavan, posebno ako se bavite teškim i iscrpljujućim poslom. Čak i ako spavate samo sat ili dva manje nego što biste trebali, to vam može mnogo naštetiti. Počnite ići u krevet u isto vrijeme, ali tako da dobijete barem sedam sati sna. U početku pomaknite vrijeme za spavanje za pola sata, a kada dođete do idealnog vremena za odlazak u krevet, pridržavajte ga se. To će vam poboljšati pamćenje, smanjiti nervozu, izbaciti toksine iz vašeg mozga i pomoći vam spriječiti razvijanje nekih kroničnih bolesti.

3. Nađite nešto što vas čini sretnim

Izaberite aktivnost koja vas usrećuje i prakticirajte je svakodnevno. Osobe koje nemaju barem jednu stvar koja bi ih opustila i učinila sretnim osjećaju se loše jer imaju dojam da više daju svijetu svojim radom nego što od svijeta dobivaju.

4. Provodite barem 10 minuta dnevno na zraku

Prošetajte tijekom pauze za ručak ili popijte jutarnju kavu na terasi. Mnoga istraživanja su pokazala da boravak u prirodi poboljšava raspoloženje i smanjuje nervozu.

5. Redovno vježbajte um

Mnogi dane provode razmišljajući o budućnosti i brinući se što ona donosi ili se prisjećaju prošlosti i pogrešnih koraka koje su napravili. Samim time, propuštaju živjeti u sadašnjem trenutku. Budite prisutni, iskoristite svoje vrijeme na ono što volite i koncentrirajte se na stvari koje vas u sadašnjosti usrećuju. Tako, ako budete dobro radili za sebe, budućnost mora biti svijetla.

6. Govorite lijepo o sebi

Uvedite male izmjene u svakodnevni rječnik, i vanjski i unutrašnji. Umjesto da se koncentrirate na negativno, pronađite nešto pozitivno u svemu. Na primjer, umjesto što kažete „Ako dobijem taj posao“, recite „Kada dobijem taj posao“. Tako ćete sebe navesti razmišljati pozitivno. Isto tako, možete sebi svakog jutra reći nešto lijepo u zrcalu.

7. Iskorijenite barem jednu lošu naviku

Mi odlično znamo što nije dobro za nas, pa se zato trebamo osloboditi toga, jer nam svaka takva stvar izaziva stres. U idućoj godini odlučite se osloboditi jedne loše navike, kao što su pretjerana konzumacija alkohola ili neumjereno ispijanje kave. Kada u tome uspijete, bit ćete ponosni na sebe, a samim time i sretni.

8. Bavite se tjelesnom aktivnošću koju volite

Mnoga istraživanja pokazala su da je vježbanje dobro za mentalno zdravlje, a potrebno vam je samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno. Tako smanjujete razinu stresa i poboljšavate raspoloženje. Najvažnije je naći nešto u čemu uživate – hoće li to biti pilates, borilačke vještine, trčanje, ples ili dizanje utega, nije važno sve dok se vi osjećate dobro dok to radite.

9. Meditirajte

Kada je u pitanju smanjenje razine stresa, mnogi predlažu meditaciju, barem 30 minuta dnevno. To vrijeme može biti podijeljeno na jutarnjih 15 minuta i večernjih 15. Meditacija smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, kao i razinu kolesterola, a osim toga, regulira i krvni tlak.

10. Sasijecite negativne misli u korijenu

Kada vam se nešto loše događa ili vam nešto ružno prolazi kroz glavu, zapitajte se „Je li to sve?“ Pokušajte prakticirati dvije vrste odgovora na to pitanje: jedan je „Da, ali“, a drugi se odnosi na „označavanje“.

„Da, ali“ podrazumijeva nalaženje dobre stvari u lošoj – na primjer, „Jesam pojela tri kolača, ali sam se zato već neko vrijeme hranila zdravo i sutra ću nastaviti s tim.“ Što se tiče „označavanja“, ono predlaže mentalno označavanje svoje misli kao toksične i tako je odbacite.

11. Posvetite se kvalitetnom odnosu

Da biste bili psihički zdravi, morate imati smislene odnose pune ljubavi. Tko vas poznaje bolje od svih i koga vi poznajete bolje od drugih? Jeste li posvećeni tom odnosu? Ove godine izaberite jednu osobu koja vam odgovara i koja vas razumije i držite se nje.

12. Čitajte knjige o samorazvoju

Pročitajte barem jednu knjigu o osobi kojoj se divite kako biste vidjeli kako se ona izborila sa životnim problemima. Mnogo možete naučiti iz takve knjige, kao i iz knjiga za samorazvoj, koje su napisali stručnjaci.

13. Smanjite upotrebu društvenih mreža

Previše vremena na društvenim mrežama može nam napraviti velike probleme, jer se zbog svakojakog sadržaja koji tamo vidimo možemo osjećati manje vrijednim od drugih. Mnogi ljudi ovise o lajkovima i vanjskoj potvrdi o vrijednosti na osnovi broja ispod fotografije, ali je osjećaj zadovoljstva koji lajkovi donose veoma kratkotrajan i ne doprinosi razvoju samopouzdanja. Izgradite svoje samopouzdanje radeći nešto što volite najbolje što možete, jer ćete tako više cijeniti sebe, a vidjet ćete i dugoročne rezultate.

14. Bolje postavite granice

Jeste li se u 2019. godini razapeli na sve strane? Vrijeme je za to promijeniti i postaviti nove granice kako biste imali više prostora za sebe. Ako nešto ne želite učiniti, nemojte popustiti pod pritiskom, nego recite „ne“.

15. Vodite listu napretka svakog tjedna

Ako očekujete savršene rezultate odmah, osjećat ćete se kao promašaj većinu vremena. Zato je važno svaki tjedan zabilježiti koliki pomak ste napravili, jer kada budete vidjeli rezultate, nastavit ćete s više volje ići prema cilju koji ste sebi postavili.

16. Isključite mobitel

Mnoge studije su pokazale da je pretjerano provođenje vremena uz laptop, tablet i mobitel štetno po mentalno zdravlje. Postanite manje dostupni online i slobodno ignorirajte mobitel ako vam treba samoća. Imajte na umu da previše gledanja u ekran (odnosi se i na TV), prema nekim istraživanjima, doprinosi depresiji i nervozi.

17. Ne živcirajte se zbog hrane i budite prisutni tijekom obroka

Preopteretili ste sebe razmišljanjem o kalorijama i dijeti u 2019. godini? To se treba promijeniti. Do sada ste sigurno naučili što je zdravo, koja količina hrane vam je nužna i kako znati kada ste siti. Kada ste pod stresom, živčani ili nesigurni zbog nečega, često nalazite spas u hrani, a to nije dobro. Ako se budete pridržavali svih savjeta u ovom tekstu, bit će manje stresa i nervoze, pa ćete lakše odoljeti hrani kada vam zapravo nije potrebna. Tada ćete jedino morati biti prisutni dok jedete, to jest, ne gledati u mobitel i druge uređaje, nego obratiti pažnju na hranu i jesti polako, jer ćete samo tako znati stati kada budete bili siti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.