Oprezno sa sojinim umakom: Ima toliko soli da je neke ubio

Foto: Unsplash

MNOGI vole sojin umak. Može se dodati gotovo svim jelima kako bi poboljšao njihov okus. Međutim, kao i sve, moramo ga konzumirati umjereno. Zapravo, nužno je ne pretjerivati sa sojinim umakom jer može biti prilično opasan ako ga pojedete previše.

Naime, u jednoj žlici sojinog umaka je oko 900 miligrama soli, što je više nego što tijelo može podnijeti. Sojin umak konzumira se oko 2000 godina i postoji nekoliko dokumentiranih slučajeva ljudi koji su ga konzumirali u pretjeranim količinama.

Na primjer, 19-godišnjak je 2013. popio više od litre sojinog umaka i završio u komi.

"Nije reagirao ni na jedan podražaj. Njegov živčani sustav nije dobro funkcionirao. Dobio je hipernatremiju, kod koje tijelo pokušava regulirati razinu soli između krvi i tkiva izbacivanjem tekućine. Može uzrokovati kobno nakupljanje tekućine u plućima, kao i krvarenje u mozgu", pojasnio je tada liječnik David J. Carlberg, koji je liječio 19-godišnjaka, koji se izvukao nakon tri dana kome. Imao je sreće jer su fatalne razine sojinog umaka obično niže od količine koju je on konzumirao.

Ladbible podsjeća i na slučaj žene koja je umrla jer je konzumirala previše sojinog umaka. Preminula je od posljedica plućnog edema, koji se razvio kao posljedica nakupljanja tekućine u plućima. Liječnici su utvrdili da je imala i teško oštećenje mozga.

Smrtonosna doza soli kreće se od 0.75 grama po kilogramu tjelesne težine do 4 grama po kilogramu tjelesne težine, što znači da bi prosječna osoba, teška oko 68 kilograma, trebala konzumirati 135 grama soli, ili oko 7.5 žlica. Stoga, nemojte pretjerano začinjavati hranu solju ili sojinim umakom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.