Odjednom vam ispada kosa? Evo koji su mogući uzroci

Foto: 123RF

GUBITAK kose u posljednje se vrijeme navodi kao jedna od nuspojava koronavirusa. I do 64 posto pacijenata izjavilo je da su tijekom bolesti ili nakon nje gubili kosu, piše britanski Metro.

No zapravo je riječ o učestaloj pojavi do koje može doći zbog različitih uzroka.

Prosječna osoba u danu izgubi oko sto vlasi kose, a to se ne smatra zabrinjavajućim. S gubitkom kose do 50. godine se suoči 50 posto muškaraca i 25 posto žena. Evo mogućih uzroka.

Manjak hranjivih tvari

U nekim slučajevima loša prehrana je uzrok gubitka kose. Do njega može doći u slučaju manjka željeza, proteina ili vitamina D.

Infekcija

Seboreični dermatitis, folikulitis ili neka druga infekcija ponekad mogu dovesti do gubitka kose. U tom slučaju je potrebno utvrditi koja je infekcija u pitanju te pronaći lijek, najčešće u obliku krema ili šampona.

Frizura

Čak i neke frizure mogu dovesti do pojačanog opadanja kose. Žene koje nose pletenice ili koriste grube kemikalije na tjemenu mogu oštetiti folikule, a posljedica je ispadanja kose. U ovom slučaju kosa uglavnom ispada samo na jednom dijelu.

Autoimuna stanja

Alopecija je autoimuna bolest koja najčešće dovodi do gubitka kose. Još neka autoimuna stanja koja imaju tu nuspojavu su lupus, Hashimoto, reumatoidni artritis i Chronova bolest.

Lijekovi

I određeni lijekovi mogu dovesti do pojačanog ispadanja kose. Kosa će prestati otpadati čim prestanete uzimati terapiju ili je promijenite.

Starenje

Na kraju, kako tijelo stari, tako može doći i do ćelavljenja. Nažalost, ovaj uzrok se ne može prevenirati i najčešće je određen genetikom.

Ako vam opadanje kose uzrokuje probleme, teškoće ili samo zabrinjava, posavjetujte se s liječnikom oko mogućih rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.