Ne znate kako se riješiti stresa na poslu? Nabavite biljku

Foto: Unsplash

MOŽE li biljka na vašem radnom stolu smanjiti količinu stresa na poslu? Ako vam se u jednu od novogodišnjih odluka ubraja i smanjivanje razine stresa na poslu, prema jednom japanskom istraživanju, stavljanje biljke na radni stol moglo bi vam pomoći.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Hyogo u gradu Awajiu imalo je za cilj utvrditi mogu li biljke u zatvorenim prostorima pomoći u dizanju morala i očuvanja mentalnog zdravlja zaposlenika s obzirom na to da u tipičnom radnom okruženju najčešće prevladavaju umjetni materijali i jednoličnost. Tim je istraživao 63 zaposlenika i izmjerio njihovu razinu stresa i opće ponašanje tijekom radnog vremena prije nego što im je na radni stol stavljena biljka. Zaposlenici su mogli birati između šest vrsti biljaka za zatvorene prostore, a nakon što su odabrali, zamoljeni su da tu biljku postave pokraj monitora ili laptopa na stolu.

Istraživanje se sastojalo od dvije faze: prve u kojoj su tjedan dana zaposlenici radili bez biljke na stolu i druge koja je trajala četiri tjedna u kojoj je biljka postavljena na stol, a zaposlenici su zamoljeni da se brinu o njoj. U ovoj drugoj fazi znanstvenici su od zaposlenika tražili i da tijekom dana nekoliko puta uzmu period od tri minute u kojem će samo gledati u biljku, i to kad osjete da im elan opada i da su se umorili.

Rezultati istraživanja pokazali su da se razina stresa kod zaposlenika znatno smanjila nakon što su im na stol stavljene biljke. Isto tako, nakon što bi proveli tri minute baveći se s biljkom na bilo koji način, kod zaposlenika je opažen veliki pad anksioznosti i nervoze. Ovo poboljšanje u psihičkom stanju zaposlenika bilo je vidljivo u svim grupama ispitanika bez obzira na dob, spol ili biljku koju su odabrali.

Također, većina zaposlenika je pozitivno reagirala na obvezu vođenja brige o biljkama. Znanstvenici to vežu za činjenicu da je mogućnost izbora biljke i spoznaja da se za nju moraju brinuti kod zaposlenika stvorila jedan oblik afekcije koji nije samo pozitivno djelovao na njih nego i na okruženje. Zaključak je da postavljanje malih biljaka u zatvorenim prostorima može biti ekonomičan i efektivan način za poboljšanje uvjeta rada zaposlenika i atmosfere u uredu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.