Najveća studija o krvi stogodišnjaka otkrila je tajnu dugovječnosti

Foto: Unsplash

STOGODIŠNJACI imaju niže razine glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od svoje šezdesete nadalje, prema najvećoj studiji te vrste. Istraživanje, objavljeno u ponedjeljak u časopisu GeroScience, najveće je do sada mjerenje i praćenje razina različitih molekula u krvi ljudi rođenih između 1893. i 1920. godine.

Znanstvenici, uključujući one s Instituta Karolinska, procijenili su podatke o molekulama krvi više od 44.500 Šveđana koji su bili podvrgnuti kliničkom testiranju između 1985. i 1996. i praćeni do 2020. godine. Oko 1200 pojedinaca u studiji, ili oko 2.7 posto sudionika, doseglo je 100 godina.

"Otkrili smo da su oni koji su doživjeli stoti rođendan imali niže razine glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od svoje šezdesete nadalje. Vrlo malo stogodišnjaka imalo je razinu glukoze iznad 6.5 ranije u životu ili razinu kreatinina iznad 125", napisali su istraživači za The Conversation.

Istraživači kažu da rezultati ukazuju na potencijalnu vezu između metabolizma, prehrane i dugovječnosti.

"Razumno je misliti da faktori kao što su prehrana i unos alkohola igraju ulogu u dugovječnosti. Praćenje vrijednosti vaših bubrega i jetre, kao i glukoze i mokraćne kiseline kako starite, vjerojatno nije loša ideja", zaključili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.