Najbolja riba za odlično zdravlje srca, prema kardiolozima

Foto: Unsplash

Smrti od kardiovaskularnih bolesti skočile su na globalnoj razini s 12.1 milijuna u 1990. na 20.5 milijuna u 2021., prema izvješću Svjetske kardiološke federacije (WHF) iz svibnja 2023. godine.

Iako je ta brojka prilično zastrašujuća, srećom, mnoga od ovih stanja mogu se spriječiti ili barem kontrolirati zdravim načinom života: tjelovježbom, upravljanjem stresom, izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola te uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj prehrani. Opći sadržaj prehrane zdrave za srce obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobičasto voće i ribu.

"Konzumacija ribe dio je dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske prehrane. Pokazano je u nekoliko opservacijskih studija da je usvajanje ove prehrane povezano sa smanjenom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti", kaže kardiolog dr. Mustali Dohadwala za Parade.

Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju rizik od aritmija

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po svojim koristima za zdravlje srca - losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokim razinama omega-3 masnih kiselina te ju i sami jedu više puta tjedno.

"Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razinu triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija", ističe kardiolog dr. Bradley Serwer.

Na kraju, dr. Dohadwala zaključuje: "Istraživanja su pokazala da jedenje ribe četiri puta tjedno ili više može smanjiti rizik od srčanog udara. Čak i samo dva obroka ribe tjedno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi koji već imaju dijagnozu kardiovaskularnih bolesti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.