Mnogi su uvjereni da vitkost i formu duguju prehrani po krvnim grupama

Foto:123RF

PREHRANU prema krvnim grupama utemeljio je Peter D'Adamo, liječnik koji je napisao i nekoliko knjiga na tu temu. On tvrdi da, ako jedemo i vježbamo u skladu sa svojom krvnom grupom, možemo ostvariti najbolju verziju sebe.

Evo što bi prema D'Adamu bilo poželjno jesti, a što izbjegavati.

Krvna grupa A

Osobe koje imaju krvnu grupu A trebale bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata jer je bolje prerađuju. S druge strane, njihov metabolizam teže se nosi s prerađivanjem proteina i masnoća životinjskog porijekla.

Trebali biste jesti: soju, žitarice i povrće u redovitim intervalima tijekom cijelog dana.

Također, trebate jesti voćke poput jabuka, datulja, šumskih bobica, breskvi i slično. Jedite hranu u što je moguće prirodnijem stanju bez previše termičke obrade i suzdržavajte se od preskakanja obroka.

Trebali biste izbjegavati: voće poput manga, papaje i naranča jer ove namirnice negativno utječu na vaš probavni sustav. Izbjegavajte i mliječne proizvode jer izazivaju inzulinske reakcije u tijelu.

Krvna grupa B

Osobe koje imaju krvnu grupu B su mnogo fleksibilnije u prehrani. Podjednako dobro probavljaju hranjive tvari biljnog i životinjskog porijekla. No iznimno je važno da održavaju ravnotežu jer proizvode mnogo hormona kortizola u stresnim situacijama.

Trebali biste jesti: crveno meso, zeleno povrće, jaja te mliječne proizvode snižene masnoće.

Trebali biste izbjegavati: piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki te sjemenke suncokreta jer ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, što dovodi do vrtoglavice, zadržavanja vode i hipoglikemije.

Krvna grupa AB

Ova rijetka krvna grupa ima karakteristično nisku želučanu kiselinu krvne grupe A i dobru prilagodbu prerađivanju namirnica životinjskog porijekla, koja se vezuje uz krvnu grupu B.

Trebali biste jesti: ribu poput lososa, sardine i tune koji se smatraju najboljim izborom bjelančevina za vašu krvnu grupu. Jaja, tofu, povrće i mliječne proizvode poput jogurta i kefira koji se smatraju idealnim namirnicama za krvnu grupu AB.

Trebali biste izbjegavati: kavu i alkoholna pića u stresnim situacijama, dimljene i suhomesnate proizvode koji vam teško padaju na želudac. Zbog osjetljivog probavnog trakta, trebali biste jesti manje obroke u redovitim intervalima kako biste uravnotežili razine inzulina u krvi.

Ne preporučuje se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

Krvna grupa 0

Osobe s krvnom grupom 0 posjeduju sposobnost dobrog probavljanja bjelančevina i masnoća. Također, kolesterol iz proizvoda životinjskog porijekla pridonosi probavnom traktu u apsorpciji kalcija.

Za razliku od krvne grupe A, ova grupa pretvara jednostavne ugljikohidrate u masne naslage, što može negativno utjecati na imunološki sustav te pojavu neželjenih upala u tijelu.

Trebali biste jesti: nemasnu govedinu, janjetinu, puretinu i piletinu. Što više uključivati ribu i morske plodove, te alge koje će potaknuti proizvodnju hormona u tijelu. Jaja, orašaste plodove i sjemenke trebali biste jesti u umjerenim količinama.

Preporučuje se da obroke ne jedete ‘s nogu’, već da sjednete I pojedete u miru svaki obrok.

Trebali biste izbjegavati: hranu s glutenom koja se nalazi u mliječnim proizvodima i namirnicama od pšenice. Izbjegavajte i kupus, cvjetaču te grah jer oni onemogućavaju rad hormona štitnjače.

Kao i krvna grupa AB, trebali biste izbjegavati ispijanje kave i alkoholnih pića u stresnim situacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.