"Oni dani" na ljetovanju: Što smijete raditi, a što ne?

Foto: Instagram  

BILO bi idealno planirati ljetovanje u periodu između dviju menstruacija, no kako je to često nemoguće, neke stvari valja znati prije, za vrijeme i nakon ljetovanja.  

Iskusne žene možda već znaju, a mlađe bi svakako trebale saznati kako se u tom slučaju ponašati, koji vam rizici prijete te kako si olakšati tegobe.  

Čuvajte se mokrih badića, oni donose 3 ozbiljna rizika 

Valja znati i da sama promjena klime može utjecati na ciklus, pa vas možda menstruacija neugodno iznenadi ako dođe ranije. U tom slučaju, sjetite se da je to način na koji vaš organizam reagira na promjenu.  

No, čak i tada postoje načini da vam menga ne upropasti baš cijelo ljetovanje.  

Odgoda menstruacije 

Iako to nije najbolji izbor, mogućnost postoji, no o tome se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom. 

Prvi i posljednji dani 

Ako ste od onih žena koje tijekom prvog ili prva dva dana manje krvare, tada se možete slobodno kupati u moru s tamponom, no liječnici savjetuju da ih mijenjate svaki put kad izađete iz vode. Isto pravilo vrijedi i za posljednje dane menstruacije.  

U hladnoj vodi smijete se kupati kratko, dok se u toploj vodi, u bazenima s termalnom vodom, ne preporučuje kupanje uopće, budući da će vam topla voda poboljšati cirkulaciju i time pojačati krvarenje.  

Kad najjače krvarite 

Ako vas trbuh boli, a krvarenje je prilično jako, preskočite kupanje u bilo kakvoj vodi.  

Sunčanje  

Slično pravilo kao za kupanje vrijedi i za sunčanje te biste se u vrijeme najjačeg krvarenja trebali kloniti sunca. 

Nakon ljetovanja 

Kako biste brže vratili normalnu vaginalnu floru, poželjno je nakon odmora nekoliko dana koristiti vaginalete s probiotikom. To se posebno preporučuje ako već znate da vam ljetovanje s puno plivanja u hladnoj vodi, mokre gaćice, vjetar, slabiji imunitet od puno tulumarenja mogu priskrbiti nelagodu intimnog područja.  

Također se preporučuju i oralni probiotici.  

Čega se trebate posebno čuvati?

Hladna voda u kombinaciji s menstruacijom mogla bi vam zadati veće boljke, poput upale jajnika, prehlade ili infekcije, a kako smo već spomenuli, ni topla voda nije najbolji izbor. 

Zato barem onih najkritičnijih dana vrijeme provedite nekako drugačije, dalje od vode. 

I svakako poslušajte ove savjete, kako ne bi ispalo da ste na kraju sami sebi upropastili cijeli godišnji jer se u datom trenutku niste mogle strpjeti.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.