Medicinska sestra otkriva voće koje je saveznik u borbi protiv visokog kolesterola

Foto: Shutterstock

Visoki kolesterol nastaje kada se u krvotoku nakuplja previše masnih tvari. Iako to stanje samo po sebi ne predstavlja neposrednu prijetnju, dugoročno može dovesti do sužavanja arterija i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Prehrana igra ključnu ulogu u regulaciji kolesterola, a određene namirnice mogu pomoći u njegovom snižavanju.

Među njima posebno se ističe patlidžan, koji mnogi smatraju povrćem, iako botanički pripada voću.

"Patlidžani su ukusno povrće koje se lako može dodati mnogim našim omiljenim jelima. Ovo povrće sadrži antioksidans koji može pomoći u snižavanju 'lošeg' kolesterola", istaknula je glavna medicinska sestra u Benenden Healthu, Cheryl Lythgoe, za Daily Express. Dodala je i da je izvrstan izvor vlakana i hranjivih tvari koje podržavaju imunološki sustav i funkciju mozga.

Važan je i cjelokupni pristup zdravlju

Organizacija Heart UK također preporučuje patlidžan zbog visokog udjela vlakana, navodeći da "blokira apsorpciju dijela kolesterola iz crijeva u krvotok". Jedno istraživanje pokazalo je da redovita konzumacija patlidžana može smanjiti razinu kolesterola u samo četiri tjedna.

Lythgoe također naglašava važnost cjelokupnog pristupa zdravlju: "Jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama te siromašnu masnom hranom, osobito onom s trans i zasićenim mastima." Dodaje i da je tjelovježba jednako važna.

"Britanska zaklada za srce preporučuje najmanje 150 minuta aktivnosti tjedno, poput brzog hodanja ili vožnje bicikla. Aktivnost može povećati razinu 'dobrog kolesterola', sniziti krvni tlak i pomoći u održavanju zdrave težine", zaključila je Lythgoe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.