Mango doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, pokazuje nova studija

Foto: Pixabay

Voće je neizostavan dio zdrave prehrane, no novo istraživanje otkriva da donosi još više dobrobiti nego što smo mislili. Najnovija studija sada povezuje konzumaciju manga s poboljšanjem zdravlja srca.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients proučavalo je utjecaj svježeg manga na upalne procese i osjetljivost na inzulin kod pretilih odraslih osoba. U istraživanju je sudjelovalo 48 osoba u dobi od 20 do 60 godina – polovica je dnevno konzumirala dvije šalice manga, dok je kontrolna skupina dobila kalorijski ekvivalentan desert.

Nakon četiri tjedna, grupa koja je jela mango imala je značajno poboljšanu osjetljivost na inzulin, niže razine inzulina i bolju funkciju beta-stanica gušterače, koje su ključne za regulaciju šećera u krvi. Ovo otkriće sugerira da redovita konzumacija manga može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i tako pozitivno utjecati na zdravlje srca, prenosi Best Life.

Mango je pun antioksidana koji doprinose boljoj kontroli šečera u krvi

"Poboljšanje inzulinske osjetljivosti ne odnosi se samo na kontrolu šećera u krvi, već i na prevenciju dijabetesa. Naše istraživanje pokazuje da dodavanje manga u prehranu može biti jednostavan i ukusan način za podršku zdravlju metabolizma", istaknuo je voditelj studije dr. Indika Edirisinghe, profesor prehrambenih znanosti.

Unatoč prirodnom sadržaju šećera, mango nije uzrokovao povećanje tjelesne težine. Štoviše, dok je kontrolna skupina blago dobila na težini, težina sudionika koji su jeli mango ostala je nepromijenjena.

Znanstvenici vjeruju da bi razlog mogao biti visok udio antioksidansa u mangu, koji doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi. "Ova saznanja pobijaju mit da mango deblja ili loše utječe na dijabetes. Naprotiv, može biti zdravija alternativa drugim slatkim namirnicama", dodaje Edirisinghe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.