Liječnik otkriva zašto bismo trebali češće piti sok od celera

Foto: Shutterstock

Dr. ERIC BERG, popularni stručnjak za zdravlje s više od 12 milijuna pratitelja na YouTubeu, ističe kako redovito ispijanje soka od celera može donijeti brojne zdravstvene prednosti – osobito u borbi protiv upala. Prema njegovim riječima, ovaj napitak mogao bi biti "najjači lijek našeg vremena".

Dr. Berg navodi da već sedam dana konzumiranja ovog niskokaloričnog napitka može donijeti značajne učinke na zdravlje.

Što čini celer tako posebnim?

Celer sadrži tek 15 kalorija u dvije stabljike, ali je bogat prehrambenim vlaknima, vitaminom K te manjim količinama vitamina A i C, kalcija i željeza. Sok od celera sadrži i četiri snažna biljna spoja – 3-n-butilftalid, apigenin, kumarinsku kiselinu i kempferol – koji imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje.

3-n-butilftalid može pomoći u oporavku od moždanog udara, poboljšanju moždane cirkulacije te ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Apigenin, koji se nalazi i u peršinu i narančama, opušta mišiće, snižava krvni tlak i poboljšava san. Ima i antidijabetička svojstva te pomaže osobama s poremećajem pamćenja, objašnjava dr. Berg.

Kumarinska kiselina poznata je po protuupalnom djelovanju, a također može pomoći pri regulaciji šećera u krvi i kod simptoma artritisa. Kempferol, prisutan i u čaju, kelju i grahu, djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica, a povezuje se i sa smanjenim rizikom od nekih vrsta raka, piše Surrey Live.

Kada i kako piti sok od celera?

Dr. Berg savjetuje da se sok od celera pije ujutro na prazan želudac. Idealno je koristiti organski celer, a za bolji okus možete dodati i malo limunova soka.

Važne stvari koje trebamo znati

Iako je celer izuzetno zdrav, može izazvati alergijske reakcije poput osipa, probavnih tegoba ili problema s disanjem. Također, prije većih promjena u prehrani posavjetujte se s liječnikom – osobito ako uzimate lijekove za zgrušavanje krvi, jer celer može povećati rizik od modrica i krvarenja.

Ako vam sok nije privlačan, celer se lako može uklopiti u prehranu – sirov u salatama, kuhan u juhama ili kao dodatak smoothieju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.