Liječnik objasnio što se ustvari događa u vašem mozgu kada imate deja vu

DEJA VU može biti pomalo bizarno iskustvo koje vas tjera da propitkujete vlastito sjećanje. Zbog njega imate osjećaj da ste već iskusili određenu situaciju i doživjeli taj trenutak, pa se zato ovaj popularni francuski izraz i prevodi kao "već viđeno".

I dok neke teorije sugeriraju da je déjà vu ustvari situacija u kojoj se vaš mozak prisjeća uspomena iz prijašnjeg života ili bi čak mogao biti predosjećaj budućnosti, popularni "TikTok liječnik" Karan Raj je otkrio neke znanstvene činjenice koje stoje iza svega.

@dr.karanr

This is why you get dejavu #dejavu #memory #learnontiktok #schoolwithdrkaran

♬ Steven Universe - L.Dre

Naime, dr. Karan Raj je prikupio milijune pregleda na svom TikTok kanalu dijeleći savjete, neobične činjenice i uvid u život medicinskog djelatnika, piše Mirror.

"Što je déjà vu? To je u osnovi kvar u vašem mozgu. Tada se nova kratkoročna memorija slučajno pohrani u dugotrajnu memoriju. Dakle, čini se kao da se to događalo i ranije jer nam mozak govori da je to stara uspomena. To je samo neuredna administracija vašeg mozga."

Video je prikupio više od 2700 komentara, a ljudi nisu skrivali razočaranje što nemaju super moć kakvu su mislili da imaju.

"Mislio sam da mogu predvidjeti budućnost", napisao je jedan od njih.

Drugi je pitao: "Jesam li ja jedini koji kada ima deja vu, prilikom kojeg također zna što slijedi, a zatim ostatak dana provede misleći da je vidovnjak?"
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.