Liječnica odgovorila na neka od najčešćih pitanja o ženskom intimnom zdravlju

Foto: 123RF

THE Eve Appeal je nedavno poslao dramatično upozorenje da tisuće žena tijekom izolacije ignoriraju simptome ginekoloških karcinoma. Prema njima, najveći problem je u tome što ignoriraju potrebu da potraže liječnički savjet i mišljenje zbog ograničenih mogućnosti odlaska u bolnice i slične ustanove.

Kako bi vam pomogla, ginekologinja dr. Shree Datta je u razgovoru za The Sun odgovorila na neka od najčešćih pitanja o ženskom intimnom zdravlju.

1. Je li iscjedak normalan?

Dr. Shree kaže da je iscjedak vrlo dobar znak vašeg vaginalnog zdravlja.

"Treba osigurati da je vagina zdrava i čista te da se tamo održava ravnoteža bakterija. Iz tog razloga se ne preporučuje unutarnje ispiranje vagine, jer to zapravo može promijeniti prirodnu ravnotežu bakterija", objasnila je.

Međutim, ako primijetite trajnu promjenu boje, konzistencije i mirisa iscjetka, onda bi trebali potražiti liječničko mišljenje.

2. Zašto krvarim između menstruacija i nakon vođenja ljubavi?

Doktorica Shree rekla je da postoji mnogo razloga zbog kojih vam se može dogoditi krvarenje, a jedan od njih bi mogla biti promjena kontracepcije. Također, krvarenje mogu uzrokovati i neke spolno prenosive bolesti, stres, kao i trudnoća. No postoje i brojni drugi razlozi pa Shree u takvim situacijama preporučuje kompletan ginekološki pregled.

3. Moj test na trudnoću je negativan, ali nisam imala menstruaciju tri mjeseca, što da radim?

Dr. Shree je rekla da postoji niz razloga zbog kojih ste možda propustili menstruaciju. Između ostalog, na promjene u menstrualnom ciklusu utječe i stres.

"Nagli gubitak kilograma, previše vježbanja ili prekomjerna težina mogu utjecati na mjesečnicu. Medicinski problemi poput loše kontroliranog dijabetesa ili prekomjernog rada štitnjače također mogu utjecati na to dobivate li mjesečnicu i koliko često", navodi ona.

4. Zašto me boli tijekom vođenja ljubavi?

"Možda ćete smatrati seks neugodnijim u određenim trenucima menstrualnog ciklusa ili će vam trebati više lubrikanta. Medicinski problemi kao što su infekcije, fibroidi ili endometrioza mogu također uzrokovati bol tijekom vođenja ljubavi pa je važno posjetiti liječnika ako je vođenje ljubavi uporno neugodno", savjetovala je dr. Shree.

5. Zašto toliko često moram mokriti?

U prvom slučaju liječnica je istaknula da trebate voditi računa o tome koliko kofeina i drugih napitaka pijete.

"Zapamtite, ako ne pijete dovoljno vode, vaš urin je koncentriraniji i to može iritirati mjehur zbog čega ćete morati češće odlaziti u toalet. Također možete imati infekciju mokraćnog sustava ili preaktivan mjehur. Određeni lijekovi ili zdravstvena stanja, uključujući zatvor, mogu utjecati na to koliko često idete na toalet", objasnila je.


 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.