Liječnica dala odgovore na tri najčešća pitanja pacijenata

ZAŠTO je kašalj uvijek najgori noću, zašto treba popiti cijelu kuru antibiotika i zašto nakon jela imamo osjećaj da moramo obaviti veliku nuždu, tri su najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju svojim liječnicima.

To je otkrila dr. Preeya Alexander koja mnogima pomaže putem svoje Instagram stranice The Wholesome Doctor. Sada je odlučila dati odgovore kako bi konačno stvari bile jasne i onima koji se možda ne usude pitati svoje liječnike zašto je to tako.

1. Zašto nakon jela imamo osjećaj da moramo obaviti veliku nuždu?

“Razlog zbog kojeg možda odmah trčite na WC nakon obroka ili kave naziva se gastrokolički refleks. Kad hrana uđe u želudac, on se isteže i javlja se refleks zbog kojeg se debelo crijevo počinje stezati”, pojasnila je dr. Alexander. 

Nakon toga se prethodno probavljena hrana kreće kroz debelo crijevo, a posljedica toga je osjećaj da morate obaviti veliku nuždu, dodala je liječnica.

“Hrana koju ste upravo pojeli ne prolazi kroz vas, iako možda to mislite.”

2. Zašto treba popiti cijelu kuru antibiotika?

Ovo je jedno od najučestalijih pitanja koja liječnici čuju od pacijenata.

“Uvijek ćemo vam pokušati dati najkraću moguću kuru antibiotika za liječenje, ali on se uvijek mora uzimati kako je propisano jer je jedino tako moguće iskorijeniti bakterije i spriječiti rezistenciju na antibiotike”, kaže dr. Alexander, ali priznaje da u medicinskom svijetu postoji dosta rasprava o ovom pitanju.

“Moj je savjet da se uvijek držite onoga što vam je propisano, odnosno da završite kuru, bez obzira na njeno trajanje”, savjetuje.

3. Zašto je kašalj uvijek najgori noću?

Za ovo postoji jednostavno objašnjenje.

“Kašalj je obično gori noću jer je zrak hladniji i suši, a to iritira dišne puteve. Kad spavate, sluz može kapati niz grlo, što također može izazvati kašalj”, ističe.

Njen prijedlog je da spavate na povišenom i zagrijete temperaturu zraka u prostoriji u kojoj spavate kako biste si pomogli. Naravno, prije nego što legnete, možete popiti sirup za ublažavanje kašlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.