Prehrana ima ključnu ulogu u zdravlju srca, a ono za čim svakodnevno posežemo kada ogladnimo može imati veći utjecaj nego što mislimo. Nažalost, mnoge najpopularnije opcije jako su prerađene, pune šećera i soli, zbog čega mogu ozbiljno naštetiti kardiovaskularnom zdravlju. Kako bismo lakše prepoznali što treba izbjegavati, kardiolozi i nutricionisti istaknuli su nekoliko najgorih izbora koji bi trebali ostati na policama trgovina ako nam je stalo do zdravlja srca.
Iako djeluju kao bezazlen jutarnji užitak, krafne mogu ozbiljno ugroziti zdravlje arterija. "Većina krafni sastoji se od rafiniranog brašna, šećera i masti. Rafinirano brašno i mast mogu povisiti šećer u krvi i povećati rizik od dijabetesa – a dijabetes sam po sebi povećava rizik od srčanih bolesti", kaže nutricionistica Lisa Andrews za SheFinds. Osim toga, dodaje da, ako baš moramo pojesti jednu, barem preskočimo one punjene kremom ili s glazurom jer sadrže još više masti.
Čips je jedna od najgorih opcija za naše srce. Nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat upozorava: "Klasični čips se prži u nezdravim uljima bogatim zasićenim i trans mastima, što može povisiti kolesterol i uzrokovati stvaranje naslaga u arterijama." Nutricionistica Susan Schachter dodaje da je "čips pun natrija, a kombinacija trans masti i visokog unosa soli može povisiti LDL kolesterol i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti."
Prerađeno meso poput šunke i salame spada među najštetnije prehrambene izbore za zdravlje srca. Kardiolog dr. Raed Bargout ističe: "Prerađeni naresci su pri vrhu popisa hrane koja povećava rizik od srčanih i moždanih udara." Umjesto njih, preporučuje se birati nemasno meso poput puretine ili piletine.
Peciva poput pita i kroasana često su puna šećera, bijelog brašna i maslaca, što čini nezdravu kombinaciju za srce. Dijetetičarka i nutricionistica Veronica Rouse posebno ističe pitu od jabuka kao loš primjer: "Pita od jabuka s maslacem u tijestu sadrži zasićene masti i dodane šećere koji mogu povećati kolesterol i začepiti arterije", objašnjava. Redovita konzumacija ovakvih slastica povećava rizik od bolesti srca.