KRUH je nezaobilazan dio prehrane mnogih ljudi, a izbor vrsta u trgovinama danas je veći nego ikada, od integralnog i raženog do bezglutenskih varijanti. Ipak, mnogi i dalje biraju klasični bijeli kruh. Ako ga jedete svakodnevno, dobro je znati kakav utjecaj može imati na vaše zdravlje i kako ga pametno uklopiti u uravnoteženu prehranu.
Nutricionistica Kelly Jones ističe da zdravstveni učinak bijelog kruha ovisi o osobi i njezinim ciljevima. "Osobe s intenzivnom tjelesnom aktivnošću mogu imati koristi od bijelog kruha prije treninga, dok bi dijabetičari trebali biti oprezniji zbog niskog udjela vlakana i proteina", objašnjava.
Neka zdravstvena stanja, poput Crohnove bolesti, također zahtijevaju prehranu s manje vlakana, pa bijeli kruh može biti prikladan izbor. Nutricionistica Stacy Roberts-Davis dodaje da uživanje u kvalitetnom bijelom kruhu, kao što je francuski baget uz maslinovo ulje i začine, može biti dio uravnotežene prehrane, piše Parade.
Nutricionistica Allyson Brigham upozorava da bijeli kruh, zbog niskog sadržaja vlakana, brzo podiže i spušta razinu šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja umora ubrzo nakon obroka. Također, bijeli kruh ne pruža dugotrajan osjećaj sitosti, pa ubrzo možete opet ogladnjeti, što otežava kontrolu težine.
Ako se konzumira uz prehranu bogatu visoko prerađenim namirnicama, bijeli kruh može pridonijeti lošijoj probavi i nestabilnoj razini energije. S druge strane, ako ga kombinirate s izvorima proteina i vlakana (poput povrća), utjecaj može biti puno blaži.
Kod dugoročnog konzumiranja, važno je paziti na sastav kruha. Birajte verzije bez dodanih šećera i aditiva. No, za zdravlje srca i prevenciju dijabetesa tipa 2, stručnjaci ipak preporučuju prelazak na kruh od cjelovitih žitarica, bogatiji vlaknima i hranjivim tvarima.