Kako dijete naučiti voziti bicikl?

Foto: Promo

PO običaju, proljeće se čini kao pravo vrijeme za svladanje vožnje prijevoznog sredstva na dva kotača. Pripremate li se i vi učiti dijete da vozi bicikl, vjerojatno vas muče mnoge nedoumice. Ostavite brige kod kuće, jer vam donosimo odgovore na pet najčešćih pitanja svakog roditelja-učitelja!

Bicikl je većini djece prvo vozilo kojim će morati naučiti rukovati. Osim što će ga naučiti kontrolirati ravnotežu i vjerojatno prvom većem multitaskingu u životu (vrti pedale, kontrolira volan, promatra okolinu…), dijete će osjetiti i slobodu kretanja i ponos zbog samostalnog pedaliranja. No do tog osjećaja, ovisno o spremnosti djeteta, može proći dug i ne uvijek lagan put. No, budite strpljivi jer "kad jednom nauči voziti bicikl, zauvijek će ga znati voziti".

1. Kada je najbolje vrijeme da dijete nauči voziti bicikl?

Ne postoji dobno ograničenje koje naglašava kada je najbolje započeti sa školom bicikliranja. Svako dijete koje razumije kako radi gravitacija i ima dobro razvijenu motoriku može naučiti voziti bicikl – za pedaliranje, zapravo, nikada nisi ni premlad ni prestar. 

Ako mislite da je vaš osmogodišnjak već odavno trebalo znati vrtjeti pedale, nemojte umjesto njega zaključiti da je došlo "sad ili nikad" vrijeme. Ona su spremna naučiti voziti kada ona to žele, bez obzira na vaša nagovaranja. Međutim, statistika pokazuje da će klinci brže poželjeti voziti dječji bicikl ako vide da i njihovi prijatelji ili starija braća i sestre čine isto, jer su još uvijek u fazi kopiranja svega što rade i ostali. 

2. Koristiti pomoćne kotače ili ne? 

Preporučljivo je da dijete svoje prve biciklističke korake učini na biciklu bez pedala, jer će lakše savladati održavanje ravnoteže odguravajući se vlastitim nogama. Pobornici tzv. guralica smatraju ovo odličnom alternativom pomoćnim kotačima, pa ako učite veće dijete, radije mu za početak skinite pedale s dječjeg bicikla. Pokažite djetetu osnove vožnje, kako se penje i silazi s bicikla, kako rade pedale, čemu služe kočnice, te ga hrabrite prilikom svakog neuspjelog pokušaja ili nezgodnog pada. Svako učenje, pa tako i vožnja bicikla, za dijete mora biti i zabavno.

Veličina dječjeg bicikla je iznimno važna kod učenja vožnje. Pripazite da ne bude previsok ili premalen, već da dijete bez problema može sjediti na sjedalu i pritom objema nogama održavati stabilnost sa stopalima položenima čvrsto na tlu. Zaštitite dijete kacigom odgovarajuće veličine, štitnicima za koljena i laktove te odjećom dugih rukava i nogavica.

3. Gdje trenirati?

Za biciklistu početnika odaberite neko relativno prostrano mjesto bez velikih prepreka. Stabla, rasvjetni stupovi, stepenice i uzvisine će djetetu stvarati dodatan stres, a možda ga i nepotrebno uplašiti. Ako u neposrednoj blizini vašeg doma ne postoji mjesto s tzv. anti-stress podlogom, radije riskirajte s ravnom travnatom podlogom, koja će ublažiti eventualne padove s dječjeg bicikla, nego trenirati na betonu. Također izbjegavajte parkirališta ili površine u blizini javnog prometa. 

4. Kako pravilno držati dijete kod učenja vožnje bicikla?

Zaboravite na klasičan način učenja pedaliranja – vi trčite pored bicikla pridržavajući jednom rukom sjedalo, a drugom volan. Pokušajte s novim trikovima, poput onog da se dijete nekoliko puta samo spusti biciklom s lagane uzbrdice i s objema nogama u vis ili da ga lagano držite u području pazuha. Dijete će tako imati potpunu kontrolu nad biciklom, a vas će manje boljeti u leđima. 

Tu i tamo nakratko oslobodite pritisak držanja, pogotovo kada osjetite da je vaš mališan „uhvatio grif“, no uvijek budite spremni da ga prihvatite da ne padne. Mnoga djeca će biti nesretna ako nakon tri kruga ne uspiju „uhvatiti“ ravnotežu, stoga ga stalno ohrabrujte da pokušava iznova, padovima unatoč. 

5. Hoće li naučiti voziti bicikl već prvog dana?

Svako dijete uči na njemu jedinstven način. Neka će samostalno pedalirati već nakon pola sata učenja, dok će drugoj odgovarati neke druge metode istovremenog savladavanja ravnoteže i okretaja pedala. Neka treninzi budu poučni, uzbudljivi i interesantni, bez dernjave, ljutnje i pritiska. Ne očajavajte ako se učenje protegne na nekoliko dana ili tjedana, nego pronađite nekog da vas zamijeni u ulozi učitelja. U većini slučajeva upravo ovaj trik poluči brzim rezultatima!

Nitko ne može skinuti osmijeh s lica vašem djetetu kada shvati da po prvi put vozi bicikl. Nastavite ga i dalje učiti vozeći se zajedno - napravite sami svoj vlastiti poligon s čunjevima, testirajte brzinu i oponašajte gradsku vožnju radu kako bi se dijete upoznalo s prometnim pravilima.

Vaše dijete još nema svoj bajk? Ne brinite jer Hervis u svojoj ponudi dječjih bicikala ima odlične modele za sve uzraste, svačiji ukus i uz pristupačne cijene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.