Jedan suplement mogao bi značajno umanjiti rizik od moždanog udara, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

MOŽDANI udar može biti smrtonosan, a dijeli se na dvije različite vrste: ishemijski i hemoragijski. Neki od prvih znakova moždanog udara uključuju iznenadnu zbunjenost i slabost jedne strane tijela.

Važno je promptno djelovati

Brzo djelovanje uslijed pojave simptoma može značajno ublažiti posljedice, ali mogu se poduzeti i neke mjere kako bi se spriječio. Prema jednoj studiji, uzimanje dodataka folne kiseline uz lijekove za snižavanje krvnog tlaka moglo bi smanjiti rizik od moždanog udara za 73 posto među osobama s hipertenzijom.

Ishemijski moždani udar nastaje kada se blokira dotok krvi u mozak, zato što je krvni ugrušak uzrokovao prestanak protoka krvi. Do toga dolazi kada krvni ugrušak putuje do arterija gdje se može zaglaviti, blokirajući prolaz.

Prisutnost određenih aminokiselina u krvi, poput homocisteina, povezana je sa stvaranjem takvih krvnih ugrušaka

Također se pokazalo da homocistein u visokim razinama iritira krvne žile, a koncentracije su mu općenito povišene u hipertenzivnih bolesnika.

Istraživači su promatrali skupinu od 10.000 odraslih Kineza koji su imali visoki krvni tlak, od kojih nitko prije nije pretrpio moždani ili srčani udar. Svi su sudionici uzimali lijekove za krvni tlak, s ili bez folne kiseline, a pratili su ih tijekom četiri godine.

Istraživači su otkrili da je među sudionicima s većim rizikom od moždanog udara 1.8 posto onih koji su uzimali folnu kiselinu doživjelo moždani udar, dok 5.6 posto nije. Smatralo se da su sudionici u istraživanju izloženi većem riziku od moždanog udara ako su im razine homocisteina bile povišene.

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology, sugeriraju da bi liječenje tim suplementom moglo ponuditi siguran i jeftin način za borbu protiv moždanog udara.

Nalazi studije u skladu su i s jednom metaanalizom objavljenom u časopisu Medicine 2019.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.