Jastuke biste trebali mijenjati češće nego što mislite. Evo što kažu stručnjaci

Foto: Unsplash

AKO se noću mučite da utonete u san ili se pak budite s osjećajem umora, upaljenim grlom ili ukočenim vratom, možda je krajnje vrijeme da zamijenite jastuk. Prema riječima stručnjaka za spavanje, jastuke bi trebalo mijenjati svakih godinu do dvije jer se mogu izobličiti i napuniti grinjama, što može uzrokovati mnoštvo zdravstvenih problema.

Test ispravnosti jastuka

Martin Seeley, stručnjak za spavanje, rekao je za The Daily Mail: "Preporučuje se da mijenjate jastuke svake ili svake dvije godine, ali to stvarno ovisi o brojnim čimbenicima, poput vrste jastuka i položaja spavanja. Međutim, postoji test koji možete učiniti da vidite treba li ga zamijeniti. Jednostavno presavijte jastuk na pola i istisnite zrak. Pustite jastuk i ako se vrati natrag u svoj izvorni oblik, onda je njegov oblik još uvijek dobar da podupire vašu glavu i vrat", objasnio je.

"Ako se ne vrati, izgubio je formu i treba ga zamijeniti", objasnio je Seeley. "Vrijedi napraviti ovaj test kada primijetite da loše spavate. Uobičajen znak da je vaš jastuk potrebno zamijeniti je ako vam treba dulje vremena da zaspite jer vam je jastuk neudoban, ne možete se namjestiti i osjećate da vam glava i ramena nemaju dobru potporu", nastavio je Seeley.

Također se možete probuditi i s tenzijskom glavoboljom, koja je vjerojatno prouzrokovana nedostatkom potpore za glavu. Jastuke je potrebno zamijeniti kako biste bili sigurni da koristite nešto čisto, potporno i bez alergena", rekla je stručnjakinja Barbara Santini.

Operite jastuk svaka tri mjeseca kako biste izbjegli nakupljanje grinja

"S obzirom na to da prosječna osoba provede trećinu svog života u krevetu, vaš jastuk prirodno postaje dom bakterijama, mrtvim stanicama kože i prašini, a sve to može uzrokovati izbijanje akni i još mnogo toga", objasnio je Carl Walsh, stručnjak za spavanje.

"Jastuke biste trebali prati svaka tri mjeseca u perilici rublja, no svakako provjerite njihovu etiketu kako biste vidjeli koja vrsta pranja im najviše odgovara", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.