Odavno znamo da ono što jedemo može utjecati na zdravlje mozga. Općenito govoreći, prehrana bogata cjelovitom, neprerađenom hranom pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija, dok prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima i prerađenim namirnicama ubrzava starenje mozga.
Sada nova studija donosi dodatne uvide u nutrijente koji su posebno dobri (ili štetni) za naš mozak.
U ovoj je studiji praćeno više od 6200 osoba starijih od 50 godina, kako bi se ispitalo kako 101 različit prehrambeni nutrijent utječe na rizik od demencije nakon sedam godina.
Sudionici su putem upitnika odgovarali koliko često su tijekom protekle godine konzumirali 163 različite namirnice i napitke. Na temelju toga, istraživači su analizirali učinak svakog nutrijenta pojedinačno i izračunali zajednički rezultat prema utjecaju kombinacija nutrijenata na rizik od demencije.
Svaki sudionik prošao je kognitivnu procjenu, a netko iz njihove bliske okoline odgovarao je na pitanja o njihovom pamćenju.
Rezultati su pokazali da je pet nutrijenata posebno povezano sa zaštitom od demencije:
Biljni flavonol poznat po protuupalnom i neuroprotektivnom djelovanju. Neka preliminarna istraživanja upućuju na to da može smanjiti nakupljanje beta-amiloida, obilježja Alzheimerove bolesti.
Gdje ga pronaći: crveni luk, kruške, jabuke s korom, bobičasto voće, kelj i zeleni čaj.
Vrsta ugljikohidrata koju gotovo 95% ljudi ne unosi dovoljno. Hrane crijevne bakterije i podržavaju zdravlje mozga.
Gdje ih pronaći: leća, crni grah, zob, chia sjemenke, jabuke, maline, brokula, cjelovite žitarice.
Oblici vitamina E poznati po antioksidativnom djelovanju i zaštiti od oksidativnog stresa.
Gdje ih pronaći: suncokretove sjemenke, lješnjaci, orasi, pšenične klice i ječam.
Element u tragovima ključan za funkciju enzima i metabolizam energije u mozgu. Sudjeluje u sintezi neurotransmitera i može štititi moždane stanice od oštećenja.
Gdje ga pronaći: ananas, zob, pekan orasi, smeđa riža, slanutak i špinat.
Studija je također pokazala da prehrana bogata dodanim šećerima (što i nije iznenađenje) povećava rizik od demencije. No, zanimljivo je da su i neki nutrijenti iz mliječnih proizvoda - uključujući laktozu - također povezani s većim rizikom.
Znači li to da je mlijeko štetno za mozak? Ne nužno. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže i druge korisne nutrijente, poput vitamina D2 i kalcija, koji su povezani sa zdravim starenjem. Budući da je riječ o kompleksnoj namirnici, može imati i pozitivne i negativne učinke, ovisno o ukupnom kontekstu prehrane.