Evo što se događa u vašem organizmu ako dugo apstinirate od vođenja ljubavi

Foto: 123RF

ZA ONE ljude koji ne žive s partnerom karantena je, u teoriji, značila apstinenciju, odnosno celibat.

No osim osjećaja frustracije, dugo apstiniranje od vođenja ljubavi može izazvati i brojne druge nuspojave.

Naime, orgazmi mogu imati brojne zdravstvene koristi, uključujući ublažavanje tjeskobe, jačanje imuniteta i poboljšavanje kvalitete sna. Prema dr. Rachel Needle, psihologici u institutu Modern Sex Therapy, vođenje ljubavi može pozitivno utjecati na fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Pomaže vam da bolje spavate te smanjuje bol, stres, tjeskobu, depresiju i još mnogo toga. 

Zato Needle ističe koliko je za ljude koji ne vode ljubav važno da masturbiraju i imaju orgazme.

"Orgazam oslobađa endorfin koji može barem privremeno smanjiti stres i dovesti do pozitivnih osjećaja, što nas čini sretnijima", rekla je Needle u razgovoru za Insider te dodala: "Dakle, čak i ako nemate spolni odnos, ako i dalje želite osjetiti ove prednosti, nađite način da doživite orgazam."

Ljudi kod kojih je prošlo nekoliko mjeseci bez tjelesne intimnosti mogu se suočiti sa slabljenjem imunološkog sustava, kao i depresijom te tjeskobom.

"Osjećaj izoliranosti, nesigurnosti i pada samopoštovanja", nabrojala je neke od mogućih simptoma dr. Dulcinea Pitagora, psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja sa sjedištem u New Yorku.

Stručnjaci upozoravaju i na to da se mnogim ljudima nakon mjeseci apstinencije teško vratiti prijašnjim navikama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.