Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako prestanete piti alkohol na 30 dana

Foto: Shutterstock

POVREMENO uživanje u čaši crnog vina poslije ručka ili u ukusnom hladnom koktelu na plaži ne može biti toliko strašno, zar ne? Ipak, čak i nekoliko kapi alkoholnog pića može imati veliki utjecaj na naše zdravlje. Stručnjaci su se stoga zapitali kako bi naše tijelo reagiralo kada bismo na samo 30 dana u potpunosti izbacili alkohol iz konzumacije. Rezultati su ih iznenadili.

Mnogo je dobrobiti za zdravlje koji će nastupiti kao rezultat apstinencije od alkohola na samo mjesec dana, tvrde znanstvenici. Kako navodi osnivačica programa za odvikavanje Ashley Loeb Blassingame, samo 30 dana suzdržavanja od alkohola moglo bi znatno poboljšati vaše zdravlje i promijeniti vam život. Objasnila je kako možete računati na kvalitetnije spavanje i bolji san, bolje pamćenje, jači imunitet te manji rizik od pojave karcinoma.

''Uistinu je mnogo dobrobiti koje će se dogoditi ako izbacite alkohol iz konzumacije na minimalno mjesec dana. Osim već spomenutih pozitivnih rezultata koje smo čak i dokazali u dosadašnjim istraživanjima, moglo bi vas iznenaditi da će doći i do značajnog gubitka kilograma. Naime, alkoholna pića u sebi sadrže mnogo kalorija čega mnogi ljudi nisu ni svjesni'', objasnila je Loeb Blassingame koja je i sama nekad bila ovisnica.

Glavna prednost trijeznosti u trajanju od mjesec dana je odvikavanje od navike. Potrebno je oko 30 dana da se stekne navika, jednako koliko i da je se riješite.

Što se sve događa u tijelu kada prestanemo piti alkohol?

Liječnik opće prakse, dr. Ross Perry, nabraja prednosti koje bismo mogli iskusiti ako se na mjesec dana odreknemo pića.

"Nakon vašeg posljednjeg pića, jetra počinje raditi prekovremeno, a gušterača počinje proizvoditi dodatni inzulin. Važno je piti puno vode jer će vaše tijelo ispirati toksine pa ćete više ići na WC", navodi.

U početku vam neće biti dobro, ali prema dr. Perryju, potrebno je do 72 sata prije nego što se počnete osjećati mentalno i fizički normalno.

Nakon dva tjedna vjerojatno ćete iskusiti gubitak težine, smanjenje podočnjaka i daleko manju nadutost, kao i čistiju kožu. Nakon tri tjedna mogao bi se smanjiti krvni tlak. Nakon mjesec dana koža i oči će izgledati sjajnije i čistije.

"Masnoća u jetri nakon mjesec dana bez alkohola smanjuje se do 15 posto, što povećava njezinu sposobnost izbacivanja toksina", tvrdi dr. Perry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.