Evo koliko često biste trebali prati sportsku opremu

Foto: Pexels

ZNOJNI sportski grudnjak, ustajala bočica za piće ili smrdljiva podloga za vježbanje? Ništa od ovoga vam ne bi smjelo biti prihvatljivo.

Kako vaša oprema za vježbanje ne bi mutirala u leglo bakterija, nakon treninga biste se trebali usredotočiti na temeljito čišćenje. Kako bi vam pomogao u tome, Vogue otkriva zašto (i koliko često) biste trebali čistiti sportsku opremu. Jer čisti sportski grudnjaci i svježi ručnici ne samo da povećavaju vašu motivaciju tijekom treninga nego i produljuju životni ciklus vaše opreme.

1. Sportski grudnjaci, majice, tajice, trenirke 

U pravilu biste trebali nakon svakog treninga oprati odjeću koju ste nosili. Ako ste se samo malo oznojili, sportsku opremu možete oprati ručno, a u suprotnome je odmah stavite u perilicu rublja. Bilo bi najbolje da odaberete nježni program kako vaša oprema ne bi izgubila elastičnost, ali da se ipak riješi neugodnog mirisa. Također, prilikom pranja sportske odjeće izbjegavajte omekšivač.

2. Sportska obuća

Kada je u pitanju čišćenje sportske obuće, sve ovisi o tome koliko često i koliko intenzivno trenirate u njima. Nakon treninga obavezno izvadite cipele iz torbe za teretanu i stavite ih na hladno mjesto, po mogućnosti na svježi zrak, kako bi se mogle dobro provjetriti. Samo se nekoliko modela može prati u perilici pa ako imate problema s intenzivnim znojenjem stopala, trebali biste koristiti posebne dezodoranse za cipele ili mirisne jastučiće koji osiguravaju svježinu. 

3. Sportska torba

Od stalnog nošenja znojne sportske opreme, unutrašnjost vaše sportske torbe je poput raja za znoj i bakterije. Da biste to izbjegli, uvijek biste trebali izvaditi svoju odjeću iz torbe i to odmah nakon povratka s treninga. Ako vrlo brzo morate opet koristiti sportsku torbu, možete je obrisati vlažnim maramicama za dezinfekciju. No za temeljitu higijenu, operite ih s malom količinom deterdženta. Zatim ostavite torbu da se dobro osuši na svježem zraku. Ako se vaša sportska torba može prati u perilici, jednostavno slijedite upute za uporabu.

4. Podloga za vježbanje 

Bilo da se radi o jogi, pilatesu ili treningu snage - neovisno o tome koju vrstu treninga radite, obično biste trebali očistiti prostirku za vježbanje nakon svakog treninga. Budući da je materijal preosjetljiv za perilicu rublja, jednostavno pomiješajte vodu i ocat u jednakom omjeru. Utrljate smjesu na prostirku, pustite neko vrijeme da djeluje, isperite prostirku vodom i zatim osušite na svježem zraku.

5. Boca za piće

Mnogi ljudi odabiru ekološki prihvatljivu alternativu plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu. Posebno su popularne boce za višekratnu upotrebu izrađene od stakla ili nehrđajućeg čelika. No kada takve bočice koristite dulje vrijeme, u njima se obično nalaze klice, bakterije ili gljivice. Zato pazite da nakon svakog korištenja bocu operete vrućom vodom i prikladnim sredstvom za čišćenje.

6. Ručnik

Možda ručnici izgledaju čisto, ali obično je istina potpuno suprotna. Kada vježbate, ručnici ne samo da upijaju znoj s čela nego imaju tendenciju širenja bakterija i klica ako ih prvo raširite po podu kako biste na njima odradili sklekove, a zatim njima obrišete lice. Stoga je poželjno i ovdje slijediti pravila higijene. Obično je dovoljno nakon svakog treninga ručnik oprati u perilici rublja i osušiti na zraku.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.