Dva jutarnja napitka koja treba izbjegavati jer uzrokuju plinove i nadutost

Foto: Pexels

NIJE tajna da ono što ujutro unesemo u tijelo ima značajan utjecaj na ostatak dana. Zato je hranjiv doručak bez prerađenih sastojaka, dodanog šećera i drugih štetnih dodataka ključan za cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje crijeva. 

Ispostavilo se i da i pića koja pijemo uz obrok mogu imati jednak učinak kao i hrana koju jedemo. Zapravo, postoji nekoliko napitaka koja vežemo uz doručak, a trebamo ih prestati konzumirati ako se borimo s plinovima i nadutošću. Prema nutricionistici Lisi Richards, to su kravlje mlijeko i voćni sok.

Kravlje mlijeko

Mlijeko se pije samo, dodaje u kavu ili miješa sa žitaricama. Međutim, Richards upozorava da kod mnogih ljudi ono može uzrokovati pojavu plinova i nadutost. 

"Mlijeko sadrži laktozu. Kako bismo probavili laktozu, proizvodimo enzim koji se zove laktaza. Kako starimo, mnogi od nas gube taj enzim, što dovodi do intolerancije na laktozu. Neprobavljena laktoza pretvara se u plin pomoću bakterija u našim crijevima i dovodi do nadutosti", pojasnila je.

Smatra se da čak 70 posto svjetske populacije ima određeni stupanj intolerancije na laktozu. Iz tog razloga, za većinu je bolje izbjegavati kravlje mlijeko i birati opcije bez laktoze ili biljna mlijeka (zobeno, sojino ili bademovo).

Kupovni voćni sok

Ako ujutro žudite za sokom od naranče ili jabuke, niste jedini, ali morate biti svjesni da kupovni voćni sokovi mogu biti okidač za plinove ili nadutost. 

"U kupovnim voćnim sokovima iz trgovine je puno dodanog šećera, konzervansa, koncentrata soka i dodanih aroma. Ova kombinacija može iritirati crijeva i dovesti do plinova i nadutosti", upozorava ona.

Odlična alternativa je sok koji možete sami iscijediti, posebno zeleni sok od zdravog povrća. Imajte na umu i da je jedenje cijelog voća mnogo zdravije jer tako unosite sva vlakna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.