Dunje više nemojte čuvati na ormaru

Foto: Instagram

IAKO bi vam to poznati stih rado sugerirao, a bake potvrdile, dunje nisu zaslužile da ih se drži na ormaru. 

Zato što su dunje neotkriveno zlato, namirnica koja će vas svim svojim nutritivnim svojstvima više nego iznenaditi. Više od samog mirisa koji šire kad ih se drži na ormaru. 

Spustite ih zato na stol i uživajte u njihovu mirisu, okusu i obilju vitamina koje će vam dati, a kako su pune pektina i vlakana te imaju jako malo šećera, logično je da imaju jako malo kalorija, zbog čega su stvarno odličan izbor za osobe koje žele očuvati svoju liniju. 

Ili žele dobiti dobru dozu zdravlja.

Dunje su pune vitamina A, B1, B2, C, imaju puno kalija, natrija, cinka, željeza i tanina koji djeluje kao lijek u borbi protiv upala. 

A to je samo jedan mali dunjin adut.  

Kako dunje nemaju previše šećera i okus im je prilično trpak, jasno je zašto je baš ne možemo naći na policama s ostalim voćem i povrćem. Jednostavno, dunja baš nije omiljena kad pričamo o sirovim namirnicama, ali je zato jako ukusna kad se od nje napravi nešto slatko - ukusna i mirisna marmelada, topli kompot, sok, pa čak i rakija. 

Zanimljivo je da ona ostaje jako zdrava i u tom obliku te bismo čak mogli reći kako je termička obrada čini još finijom i zdravijom. 

Osim što se može kuhati, može se i peći s mesnim jelima, a tako će vam, uz aromu i mirise, donijeti još neke zdravstvene prednosti. Pogotovo ako patite od problema sa sluznicama jer pečena i kuhana dunja pomažu zaliječiti probleme želučane sluznice i sluznice u usnoj šupljini, a dokazano je i da popravlja krvnu sliku anemičnih osoba. 

Nisu li to dobri razlozi da ove jeseni malo više uživati u ovoj mirišljavoj, jesenskoj namirnici?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.