Dugi nokti mogli bi biti leglo opasnih bakterija, prema znanstvenom izvješću

Foto: Profimedia

DUGI nokti mogu biti dio modnog izričaja, ali ispod njih se često kriju mikroorganizmi koji mogu uzrokovati potencijalne infekcije, prema nedavnom izvješću USA Todaya.

"Što je nokat duži, to je veća površina za prianjanje mikroorganizama", rekao je Jeffrey Kaplan, profesor biologije na američkom sveučilištu. "Studije su pronašle 32 različite bakterije i 28 različitih gljivica ispod noktiju."

I bez obzira radi li se o umjetnim noktima, dugim prirodnim noktima, gel noktima, akrilnim noktima ili samo lakovima za nokte, povećavaju vjerojatnost da se ispod njih skrivaju mikroorganizmi, što zauzvrat otežava pranje ruku, dodao je Kaplan.

Zabilježio je jednu studiju koja je otkrila da postoji rezistentna bakterija, poznata kao staph aureus, otporna na meticilin, a pronađena je u polovici uzoraka noktiju. "Bakterije s noktiju možete prenijeti u svoj organizam češanjem, grizenjem noktiju, čačkanjem nosa i sisanjem prsta", rekao je Kaplan.

Bakterije i gljivice ispod dugih noktiju također mogu dovesti do infekcije noktiju, zbog čega bi nokti mogli biti deformirani.

"Sve veći broj dokaza ukazuje na to da nošenje umjetnih noktiju može doprinijeti prijenosu određenih patogena povezanih sa zdravstvenom skrbi. Zdravstveni radnici koji nose umjetne nokte vjerojatnije će imati gram-negativne patogene na vrhovima prstiju nego oni koji imaju prirodne nokte, i prije i nakon pranja ruku", prema podacima Centra za bolesti i prevenciju.

Stoga stručnjaci preporučuju da umjetne nokte ne smiju nositi zdravstveni radnici koji obavljaju izravnu njegu pacijenata s visokim rizikom, kao što su oni na odjelu intenzivne njege.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.