Dermatolozi savjetuju što jesti ako želite zdravu i čistu kožu

Foto: Instagram

IAKO redoviti odlasci dermatologu mogu popraviti zdravlje kože, svaki tretman počinje iznutra. Zato je prehrana jako važna za zdravu kožu i mnogi dermatolozi upozoravaju da pripazite na namirnice koje konzumirate.

Portal Insider pitao je četiri dermatologa koju hranu preporučuju za čistu, nahranjenu i zdravu kožu. Ipak, upozorili su da je važno, osim o prehrani, voditi računa i o rutini njege kože. Čista koža kombinacija je genetike, njege, prehrane i okoline u kojoj živite.

Smoothieji osiguravaju antioksidanse važne za kožu

Dermatologinja Janet Vafaie fan je smoothieja koji se sastoje od namirnica bogatih antioksidansima. Ona ih uvijek priprema od svježeg bobičastog voća, manga i ananasa, acai i chia sjemenki te đumbira, a za te namirnice kaže da imaju protuupalna svojstva i čiste tijelo od štetnih slobodnih radikala.

Uvijek birajte namirnice bogate vitaminom B3, poput gljiva

Dermatolog Ron Moy kaže da postoje istraživanja, poput onog objavljenog u časopisu New England Journal of Medicine, koja su otkrila da je vitamin B3 važan u prevenciji raka kože. Meso, riba i gljive odličan su izvor vitamina B3 koji se još naziva niacin.

Ne zaboravite proteine

Mnogi dermatolozi preporučuju morske plodove u svakodnevnoj prehrani. Jedna od njih je i Rhea Souhleris Grous koja kaže da su važni proteini. Posebno dobrom namirnicom smatra ribu poput lososa, brancina i sabljarke. Naime, kaže da omega-3 masne kiseline kožu održavaju vlažnom i podatnom.

Neka vaš jelovnik bude u duginim bojama

Bez obzira na doba dana, dermatologinja Jenifer Chwalek jede šareno povrće. 

“Pokušavam jesti puno povrća, moj jelovnik je doslovno u duginim bojama”, rekla je dr. Chwalek za Insider.

Preporučuje namirnice poput lisnatog zelenog povrća, batata, avokada, orašida (posebno orahe i bademe), sjemenki suncokreta i bundeve te jagoda, borovnica i malina.

“Kombinacija zdravih masti i antioksidansa itekako će popraviti zdravlje vaše kože”, tvrdi, a s njom se slaže i Grous.

“Fan sam šarenog povrća i voća, posebno naranči, slatkog krumpira, manga i papaje. Osim što obiluju vitaminom A, sadrže i vitamin C koji je odgovoran za proizvodnju kolagena i pomaže kod problema s kapilarama.”

Koža će vam biti zahvalna ako uzimate probiotike

Koža je najveći organ tijela i na njoj je moguće otkriti da nešto u tijelu ne funkcionira dobro. Kako tvrdi Grous, akne se povezuju sa zdravljem probavnog sustava.

“Zagovornik sam uzimanja probiotika ujutro, na prazan želudac. Uzimanjem probiotika osigurat ćete zdrave bakterije u svojim crijevima”, pojašnjava.

Hidrirajte se vodom, biljnim čajevima i zelenim čajem

Većina ljudi zna da je unos dovoljno tekućine zaslužan za zdravu, sjajnu kožu pa ne iznenađuje što je voda preporuka dermatologa.

“Voda je iznimno važna, a mnogi je ne piju u dovoljnim količinama. Osim vode, zdravi su i biljni čajevi koji se mogu piti hladni ako je vruće. Onima koji trebaju dozu kofeina, preporučujem zeleni čaj koji je bogat i antioksidansima”, smatra Grous.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.