Bole vas zglobovi i imate suhu kožu? Možda vam nedostaje omega-3

Foto: Shutterstock

OMEGA-3 masne kiseline poznate su kao zdrave masti, a njihovi moćni antioksidativni učinci pozitivno utječu na zdravlje srca, mozga i imuniteta. No, unatoč njihovim dobrobitima, istraživanja pokazuju da većina ljudi ne unosi dovoljne količine omega-3 kroz prehranu, čak ni oni koji redovito jedu ribu.

Ako vašem tijelu nedostaje omega-3, mogli biste primijetiti određene simptome. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na manjak ovih esencijalnih masnih kiselina:

Suha i iritirana koža

Ako vam je koža crvena, perutava ili osjetljiva unatoč korištenju hidratantnih krema i seruma, moguće je da vam nedostaje omega-3. Ove masne kiseline pomažu u održavanju prirodne zaštitne barijere kože, sprječavajući isušivanje i oštećenja od vanjskih čimbenika.

Poteškoće s koncentracijom

Omega-3 su ključne za zdravlje mozga i živčanog sustava. Nedostatak može uzrokovati poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i općom mentalnom jasnoćom. Studije su pokazale da redovito uzimanje DHA (vrsta omega-3) poboljšava radnu memoriju i kognitivne funkcije, piše MindBodyGreen.

Loše raspoloženje

Omega-3 utječu na hormone sreće, serotonin i dopamin. Njihov nedostatak može pogoršati simptome depresije i anksioznosti, dok adekvatan unos može poboljšati raspoloženje i emocionalnu stabilnost.

Ukočeni zglobovi

Bolni i ukočeni zglobovi mogu biti posljedica nedostatka omega-3 masnih kiselina, koje djeluju protuupalno i štite zglobove. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija ovih masti može smanjiti upale i poboljšati pokretljivost.

Suhe i umorne oči

Dugotrajno gledanje u ekrane može umoriti oči, no ako su vam stalno suhe i osjetljive, možda vam nedostaje omega-3. DHA i EPA pomažu u očuvanju zdravlja mrežnice i zaštiti oka od oksidativnog stresa.

Kako povećati unos omega-3?

Postoje tri glavne vrste omega-3: EPA, DHA i ALA. EPA i DHA najviše su povezani sa zdravstvenim dobrobitima i nalaze se u:

  • Masnoj ribi (losos, skuša, inćuni, sardine)
  • Govedini

ALA omega-3 su prisutne u biljnim izvorima poput:

  • Lanenih i chia sjemenki
  • Orašastih plodova (posebno oraha)
  • Tofua
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.