Bazga je jedna od najljekovitijih biljaka: Smiruje kašalj, jača imunitet...

Foto: Pexels

SEZONA je bazge pa su mnogi požurili u berbu njezinih cvjetova. Od nje se priprema ukusan sok, sirup koji jača imunitet, ali i mnoge druge stvari.

Ipak, mnogi i dalje ne znaju da je upravo ona jedna od najljekovitijih biljaka u Europi. Štoviše, čak je i Hipokrat navodno govorio da mu bazga može zamijeniti sve lijekove, a stari Europljani su je koristili u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Za pripremu različitih ukusnih pripravaka se koriste i bobice bazge koje sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Bazga pomaže kod iskašljavanja i olakšavanja disanja, djeluje antivirusno i antibakterijski. Snažan je diuretik te pomaže kod tegoba probavnog sustava. Osim toga, jača imunološki sustav, pomaže kod raznih infekcija organizma, potiče znojenje, a navodno pomaže i kod astme te upale dišnih puteva.

No ako poželite sami brati cvjetove bazge, koji se mogu koristiti za čaj, sirup ili liker, berite ih za sunčanih dana. Nakon toga ih tijekom cijelog dana ostavite na suncu, a potom ih potpuno osušite na tamnom i prozračnom mjestu.  No važno je znati da je bazga pomalo otrovna ako se prethodno termički ne obradi. Ako se konzumira sirova, može izazvati mučninu. Također, čaj od bazge se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Najpopularniji je recept za sirup od bazge. Iako postoje različite varijacije, za osnovni recept vam je potrebno:

30 cvjetova bazge

3 l vode

3 kg šećera

4 dag limunske kiseline

Postupak: 

1. Operite bazgu te je potopite u vodu. Ostavite 24 sata.

2. Procijedite bazgu kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo.

3. Dobivenom soku dodajte šećer i limunsku kiselinu te miješajte dok se sve ne otopi. Ostavite da smjesa stoji još 24 sata.

4. Sok ulijte u čiste i prokuhane boce. Ulijte sok do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.