AKO KAO mnogi pokušavate smršavjeti, odabir pravih namirnica može imati značajan utjecaj na rezultate. Važno je da tijekom procesa mršavljenja prehrana i dalje ostane raznolika kako bi se što bolje brinulo o zdravlju, a to možemo i dalje činiti ako u prehranu povremeno uključimo i neke niskokalorične, ali zdrave i ukusne namirnice.
Stručnjaci su za portal SheFinds izdvojili nekoliko prehrambenih opcija koje sadrže vrlo malo kalorija, ali su i dalje bogate nutrijentima, vlaknima i vodom, svime što može pomoći da se dulje osjećamo sito, imamo više energije i gubimo neželjene kilograme na siguran način.
Paprika je vrlo zdrava namirnica koja gotovo pa i nema kalorija, a može pomoći u procesu mršavljenja i održavanju zdravlja. Kako prenosi SheFinds, jedna šalica narezane paprike sadrži oko 30 do 40 kalorija, što je čini idealnom za međuobrok ili kao dodatak jelima bez velikog povećanja kalorijskog unosa.
Ovo popularno povrće sastoji se od oko 90 posto vode, čime pomaže u održavanju hidracije i povećanju osjećaja sitosti, dva ključna faktora u procesu mršavljenja.
Uz paprike, još jedno povrće koje možemo više početi jesti su tikvice. Samo jedna šalica tikvica ima otprilike 20 kalorija, što je čini još manje kaloričnom od paprika, a opet nas može dovoljno zasititi da ne osjećamo glad.
Taj učinak na organizam ima zahvaljujući visokom udjelu vode i vlakana, a neke od dobrobiti konzumiranja tikvica su održavanje sitosti, poboljšanje probave i sprječavanje prejedanja, što zapravo nije zdravstvena dobrobit, ali je korisno za one koji žele smršavjeti.
Unatoč niskom kalorijskom sadržaju, tikvica je bogata nutrijentima poput vitamina C, kalija i antioksidansa, koji svi podržavaju metabolizam i cjelokupno zdravlje, prenosi SheFinds.
Shirataki rezanci su prozirni, želatinasti japanski rezanci napravljeni od korijena biljke konjac. Samo jedna porcija ovih rezanaca sadrži svega pet do deset kalorija, što ih čini izvrsnom zamjenom za klasičnu tjesteninu ili rižu bez dodatnih kalorija.
Kako prenosi SheFinds, konjac, biljka od koje se rade shirataki rezanci, bogata je glukomananom, vrstom topivih vlakana koja se šire u želucu, produljuju osjećaj sitosti i smanjuju sveukupni unos hrane.