Trenirajte funkcionalno!

Foto: Shutterstock

FUNKCIONALNI trening, kao što sama riječ kaže, je tip trening koji priprema tijelo za određene funkcije koje obavlja. Sportaši, uz svoj bazični sport, odrađuju funkcionalne, specifične vježbe koje će na razne načine poboljšati njihovu sportsku izvedbu, te se takvom vrstom treninga vraćaju funkcije lokomotornog sustava nakon ozljeda. Doduše, koncept funkcionalnog treninga primjenjiv je i na opću populaciju, rekreativce koji će imati mnoge benefite i poboljšati kvalitetu života trenirajući funkcionalno.


Ako ste prilično aktivna osoba, tijekom dana vjerojatno napravite puno pokreta kao što su saginjanje, okretanje, podizanje opterećenja, zamasi, iskoraci i mnogi drugi. Funkcionalni trening će vas pripremiti za takve pokrete; smanjiti rizik od ozljeda, osigurati mišićni balans , izdržljivost i stabilnost zglobova. S druge strane, ako pak većinu dana provodite sjedeći, ovakav tip treninga spriječiti će mnoge posturalne i ostale potencijalne poteškoće do kojih dovodi manjak aktivnosti i takav način života. Također, same vježbe i metode takvog treninga dovesti će i do napretka u kompoziciji tijela; izgradnji mišića i gubitku masnog tkiva.

Vježbe

Trening se sastoji od multiplinarnih vježbi koje uključuju veći broj mišića i zglobova, te koordinaciju pokreta. Koristi se težina vlastitog tijela ali i vanjsko opterećenje-razni rekviziti kao što su primjerice bučice, girje, medicinke, šipke, konopi, vijače, elastične trake, pliometrijske kutije, TRX trake, bugarske vreće i mnogi drugi. Često se radi o manjem broju vježbi koje su prilično zahtjevne  ali koriste veliki broj mišića i imaju snažan učinak.

Neke od vježbi:

Vježbe vlastitom težinom
-marinci
-sklekovi
-sklopke
-zgibovi
-mountain climbers
-skokovi na kutiju

Vježbe bučicama
-iskorak s potiskom
-sklek s povlačenjem
-čučanj s potiskom

Vježbe s girjom
-swing
-goblet čučanj
-jednoručni nabačaj
-vjetrenjača
-tursko dizanje

Ukolike se ne bavite nikakvom rekreacijom, a razmišljate o tome, te ne znate kojim oblikom aktivnosti se baviti, onda je za vas pravi izbor funkcionalni trening, kojim ćete istovremeno postići više ciljeva.  Sve više fitness centara ima prostore u kojima se održava neki oblik organiziranog funkcionalnog treninga.  Važno je napomenuti kako je ovaj tip treninga vrlo dinamičan i zabavan. Pravilnim odabirom vježbi i rasporedom treninga možete doći  do zavidne forme, dok će vaš energetski i lokomotorni sustav postići veću razinu. Dovoljno je tri puta tjedno napraviti ovakav tip treninga za osjetne rezultate.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.