9 najvećih fitness pogrešaka koje morate ispraviti

Foto: 123rf

AKO vaše redovno pojavljivanje u teretani i naporan rad još uvijek ne daju rezultate kojima se nadate, možda je to znak da stalno nešto činite krivo.

Zato je ekipa s Bright Sidea otkrila najčešće tipične pogreške koje čine mnogi, ne samo početnici.

1. Predugi kardio

Svi znaju da je kardio trening dobar za srce no mnogi nisu svjesni da dužina trajanja kardio treninga može imati i negativan utjecaj, također na kardiovaskularni sustav. Zato je bolje ograničiti se na trening u trajanju od pola sata, odnosno paziti da se ne preforsirate.

2. Bolja je niskokalorična prehrana

Netočno, jer iako je niskokalorična dijeta općenito zdrava, može usporiti starenje srca i spriječiti kardiovaskularne bolesti, ona sadrži male količine masti, a tijekom treninga tijelo treba zdrave doze proteina, masti i ugljikohidrata. Da biste dobili potrebne masti za svoje tijelo, potrudite se unositi puno više zdravih masti.

3. Sportski napitci

Pića s elektrolitima mogu učiniti više zla nego dobra, posebno ako se konzumiraju tijekom ili nakon intenzivnog rada. Razlog je što takvi napici, uz minerale, sadrže veliku količinu šećera, zbog čega je bolje piti običnu vodu.



4. Ne pijete tijekom treninga

Mnogi uopće ne piju tijekom vježbanja, ali to je pogrešno. Tijelo aktivno gubi tekućine tijekom vježbanja. Stoga nemojte mučiti svoje tijelo oduzimajući mu vodu u vrijeme kad je najviše gubi.

5. Jedete previše nakon treninga

Iako je dobro nadomjestiti nutrijente nakon treninga, pripazite da ipak ne pretjerujete i ne pojedete više nego što ste upravo potrošili.

6. Jedete prije treninga

Dobro je biti sit u vrijeme treninga, ali ne treba ni vježbati punog trbuha. Zato je najbolje jesti otprilike sat i pol do dva prije treninga. Tako će vježbanje biti najproduktivnije.

7. Ne istežete se

Trening se mora sastojati od tri dijela - zagrijavanja, vježbanja i istezanja za kraj. samo tako mišići rade maksimalno učinkovito te smanjuje rizike ozljeda.

8. Opuštanje u sauni ili vrućoj kupki

Odmah nakon treninga nije dobro uroniti u vruću kupku ili otići u saunu, zato što organizam tijekom treninga gubi dosta tekućine, a krvni tlak raste. Zato bi odlazak u saunu odmah nakon treninga mogao rezultirati neugodnim osjećajem, čak i nesvjesticama. Umjesto toga, nadomjestite tekućinu pijenjem vode te se istuširajte, a tek kad se organizam smiri možete se dodatno opustiti u sauni ili kupki.

>>Pretvorite svoju kupaonicu u zonu savršenog opuštanja nakon treninga<<

9. Vježbate svaki dan

Redovno vježbanje ne znači redovno, svaki dan. Za bolje rezultate i prirodno zdravije tijelo, radije vježbajte svaki drugi dan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.