Spašavanje vojnika Ryana vraća se u francuska kina

Screenshot: Youtube

SPAŠAVANJE vojnika Ryana (Saving Private Ryan) Stevena Spielberga, kultni film o iskrcavanju u Normandiji s Tomom Hanksom i Mattom Damonom u glavnim ulogama, vraća se 6. lipnja u 300 kina u Francuskoj, u znak sjećanja na 80. godišnjicu Dana D, najavio je Paramount početkom tjedna.

Tom Hanks glumi kapetana Johna Millera koji, sa svojim odredom, ima zadatak pronaći vojnika Jamesa Ryana (Matt Damon). Ryanova su tri brata poginula u borbi, a on je na tlo Francuske stupio u savezničkim snagama, u trenutku dok istodobno traje delikatna saveznička operacija iskrcavanja snaga na francuskoj obali.

Ekspedicija potrage i spašavanja na području Normandije, na neprijateljskom teritoriju, pod rafalnom paljbom, grubo prikazuje razmjere borbi i ljudskih gubitaka u odlučujućoj borbi za oslobođenje od nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Uvodna sekvenca o Danu D, koja je jedna od antologijskih scena kinematografije, snimljena je u Irskoj s više od tisuću statista, uključujući 250 vojnika iz irske vojske.

Kad je objavljen 1998., film je osvojio više od četiri milijuna gledatelja u Francuskoj i generirao 482 milijuna dolara prihoda na svjetskim kino blagajnama, uz osvojenih pet Oscara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.