Robert Downey Jr. je tri puta bio nominiran za Oscara. U kojoj je ulozi bio najbolji?

Foto: EPA

AMERIČKI glumac Robert Downey Jr. mnogima je najpoznatiji po ulozi Iron-Mana iz svijeta Marvela, ali uz njegovu karijeru povezuju se brojni poznati filmovi. Downey Jr. glumio je u poznatim filmovima poput Sherlocka Holmesa, Zodiaca, Air Americe, U.S. Marshalsa (Čuvari zakona) i drugih.

Međutim, nijedan od istaknutih filmova nije mu donio nominaciju za Oscara. Downey Jr. dosad je u karijeri tri puta bio nominiran za Oscara, i to za filmove Chaplin iz 1992. godine, Tropic Thunder (Tropska grmljavina) iz 2008. godine i Oppenheimer iz 2003. godine. Od sve tri nominacije, samo mu je ona za Oppenheimera donijela prestižnu nagradu.

Chaplin

 

Robert Downey Jr. za ulogu u biografskoj komediji drami Chaplin bio je nominiran za Oscara u kategoriji za najboljeg glavnog glumca. Međutim, nije osvojio nagradu, ali mu je uloga Charlieja Chaplina donijela prvu nominaciju za Oscara. 

Radnja filma govori o životu engleskog komičara, glumca i redatelja Chaplina. U njemu stariji Charlie Chaplin razgovara o svojoj autobiografiji sa svojim urednikom, prepričavajući svoj nevjerojatan put od siromašnog djetinjstva do svjetskog uspjeha nakon genijalnog kreiranja Male skitnice, najupečatljivijeg lika Charlieja Chaplina.

Tropic Thunder (Tropska grmljavina)

 

Prvu nominaciju u kategoriji Oscara za najboljeg sporednog glumca Robert Downey Jr. dobio je za ulogu Kirka Lazarusa u filmu Tropic Thunder. Međutim, ni te godine nije imao sreće i ostao je bez glavne nagrade.

Tropic Thunder je američka akcijska komedija koju je 2008. godine režirao Ben Stiller. Scenarij je napisao u suradnji s Justinom Therouxom i Etanom Cohenom. Radnja prati grupu glumaca koji snimaju visokobudžetni ratni film, ali su nakon niza čudnih događaja prisiljeni postati vojnici koje bi trebali glumiti u filmu.

Oppenheimer

 

Slavni glumac nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca dobio je i za jedan od najpoznatijih filmova prošle godine - Oppenheimer. U filmu Christophera Nolana Robert Downey Jr. utjelovio je Lewisa Straussa, jednog od glavnih negativaca.

Oppenheimer prikazuje priču o američkom znanstveniku J. Robertu Oppenheimeru, njegovoj ulozi u razvoju atomske bombe, svim događajima koji su prethodili izradi te onome što se dogodilo s njim nakon uspješne izrade razarajućeg oružja. 

Uloga u Oppenheimeru osigurala je Robertu Downeyju Jr. prvog Oscara u karijeri. Osim njegove, Oppenheimer je na dodjeli 2024. godine bio nominiran u 13 kategorija te je pobijedio u njih sedam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.