Objavljena je rang-lista filmova Christophera Nolana, Oppenheimer nije prvi

Screenshot: Youtube/Universal/Summit Entertainment

U SVIJETU suvremenog filma rijetko se susrećemo s redateljem čiji su radovi toliko inovativni kao što je to slučaj s Christopherom Nolanom. Od svog prvog dugometražnog filma Following, Nolan je poznat po sposobnosti da stvara filmove koji su ne samo vizualno zapanjujući već i intelektualno zahtjevni, Njegovi filmovi se ističu po tome što prikazuju više slojeva stvarnosti, isprepletenih radnji i vremenskih okvira, zbog čega gledatelji ponekad moraju pogledati isti film više puta kako bi uhvatili sve nijanse i detalje.

No, koji od njegovih 12 filmova je najbolji? Odgovor na to pitanje nam donosi časopis The Hollywood Reporter (THR) koji je nedavno objavio rang-listu svih Nolanovih filmova. Slažete li se s njihovim poretkom? 

12.  Insomnia (2002)

Iako se Insomnia nalazi na posljednjem mjestu, i dalje je film koji vrijedi pogledati. Film je remake istoimenog norveškog filma, a glavne uloge igraju Al Pacino, Robin William i Hilary Swank. Radnja prati starijeg detektiva iz Los Angelesa koji udruži snage s lokalnom istražiteljicom kako bi riješio ubojstvo koje se dogodilo na Aljasci. Iako je film dobar, nalazi se na posljednjem mjestu jer nije ambiciozan kao Nolanovi ostali projekti. 

11. Following (1998)

Following je Nolanov prvi dugometražni film, koji traje samo 70 minuta, a snimanje je koštalo oko 6000 dolara. Film sadrži neke od Nolanovih najprepoznatljivijih karakteristika, kao što su protagonist koji se ne uklapa u društvo, neočekivani preokreti u radnji i dugi dijalozi puni ekspozicije. Radnja prati čovjeka koji voli uhoditi strance po Londonu, ali slučajno dobije više nego što je tražio kada odluči pratiti istu osobu dvaput. 

10. Tenet (2020)

Tenet je jedan od Nolanovih gorih filmova, a razlog tome mogu biti neke od njegovih loših karakteristika, kao što su dijalozi koji se jedva čuju, likovi koji izgledaju zanimljivo, ali su zapravo jednodimenzionalni te radnja koja ima toliko preokreta da je ne mogu pratiti svi.

Ipak, velik plus je što je redatelj u filmu prikazao putovanje kroz vrijeme na neobičan i inovativan način. Glavnu ulogu igra John David Washington, u ulozi tajnog agenta koji pokušava spriječiti treći svjetski rat - onaj između prošlosti i budućnosti. 

9. The Dark Knight Rises (2012)

Posljednji film u Nolanovoj trilogiji o Batmanu prikazuje što se događa kada kriminalci preuzmu cijeli Gotham. Iako je Tom Hardy bio impresivan u ulozi negativca Banea, minus u filmu je činjenica da bi gledatelji trebali povjerovati da je cijela policija mjesecima ostala zarobljena u kanalizaciji. 

8. Memento (2000)

Ovaj psihološki triler iz 2000. godine je film kojim se Nolan proslavio. Protagonist priče, kojeg je utjelovio Guy Pearce, pokušao je zaustaviti ubojstvo svoje žene, ali je pritom dobio ozljedu glave zbog koje pati od anterogradne amnezije. Budući da više nije u stanju zadržati nova sjećanja, važne činjenice fotografira Polaroidom ili ih tetovira na svoje tijelo kako bi pronašao ubojicu svoje žene i osvetio se. Film je pun preokreta i ima završetak koji je teško zaboraviti.

7. Dunkirk (2017)

Radnja Dunkirka je smještena u 1940., tijekom pada Francuske, pri čemu su stotine tisuća savezničkih vojnika pokušale pobjeći od njemačke vojske. Iako Nolan odlično prikazuje akcijske sekvence, gledateljima je teško emocionalno se povezati s nekim od glavnih likova. 

6. Interstellar (2014)

Iako se Nolana često optužuje da je prehladan kao redatelj i da nije u stanju napraviti emocionalno nabijen film, Interstellar dokazuje suprotno. Matthew McConaughey je u filmu utjelovio astronauta koji napušta svoju obitelj kako bi pronašao novi planet za čovječanstvo jer Zemlja umire. Film je imao neke rupe u radnji, ali i dalje je među najuspješnijim Nolanovim filmovima. 

5. Inception (2010)

Nolan je u Inception uspio ugurati sve tehnike po kojima je poznat i na kraju napraviti svjetski poznat blockbuster. Film prati Leonarda DiCaprija u ulozi Dominicka Cobba, lopova koji pomoću eksperimentalne vojne tehnologije ulazi u podsvijest svojih meta. Osim što je film vizualno zapanjujuć i intelektualno zahtjevan, također ima i jedan od najboljih soundtrackova skladatelja Hansa Zimmera. 

4. Batman Begins (2005)

Nolan je kroz Batman Begins pokazao da filmovi o superherojima mogu biti puno više od puke zabave ako im se pristupi kao kriminalističkim dramama. Christian Bale se dokazao u ulozi Batmana i imali smo priliku vidjeti Michaela Caina u jednoj od najboljih interpretacija Alfreda. 

3. The Prestige (2006)

The Prestige je adaptacija romana Christophera Priesta o sukobu dva mađioničara s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Glavne uloge igraju Christian Bale i Hugh Jackman, a film ima nelinearnu pripovjedačku strukturu i neočekivani rasplet. 

2. Oppenheimer (2023)

Iako mnogi nazivaju Oppenheimera najboljim djelom u Nolanovoj karijeri, THR se ne bi složio s time. Film je predugačak, ima previše dijaloga i zadnji čin uglavnom sačinjavaju svađe oko odobrenja pristupa.

Ipak, za razliku od ostalih Nolanovih filmova, ovaj je relevantan s obzirom na ratnu situaciju u svijetu jer služi kao podsjetnik na to zašto bi se trebalo izbjegavati oružje masovnog uništenja. Osim odličnih glumačkih izvedbi, film sadrži i možda najbolji soundtrack dosad, na kojem je radio skladatelj Ludwig Göransson. 

1. The Dark Knight (2008)

THR je nazvao The Dark Knight “najboljim superherojskim filmom svih vremena”, a posebno je pohvalio Heatha Ledgera u ulozi Jokera. Film je prepun ikoničnih citata, čak su i sporedni glumci odlični u svojim ulogama, a tu je i nezaboravni soundtrack Hansa Zimmera. Za razliku od Oppenheimera, ovo je tip filma koji se može gledati iznova i iznova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.