KVIZ Ovo su najveći hitovi 70-ih, možete li ih prepoznati?

Screenshot: Youtube/Paramount

SEDAMDESETE godine dvadesetog stoljeća označile su renesansu u svjetskoj kinematografiji. Dok su se u Hollywoodu počeli pojavljivati novi redatelji poput Francisa Forda Coppole, Martina Scorsesea i Georgea Lucasa, koji su promijenili lice filmske industrije svojim inovativnim pristupima i zanimljivim pričama, u Europi su se paralelno razvijali novi filmski pokreti i estetike.

U Hrvatskoj, koja je tada bila dio Jugoslavije, ovo je bilo posebno zanimljivo razdoblje s nizom filmskih naslova koji su stekli popularnost ne samo na domaćem terenu nego i šire. Filmovi poput Tko pjeva zlo ne misli, Seljačka buna 1573 i Užička republika su stekli kultni status i dokazali kako domaća produkcija može parirati svjetskoj, svojom kvalitetom i originalnošću.

Osim toga, sedamdesete su donijele i ekspanziju žanrova. Dok su epovi, kriminalistički trileri i drame i dalje dominirali velikim ekranom, pojavili su se i horori, znanstveno-fantastični filmovi te eksperimentalna kinematografija koja je prelazila konvencionalne granice pripovijedanja. To je bilo razdoblje koje je postavilo temelje za mnoge moderne filmske trendove, a njegovi su se utjecaji osjećali i desetljećima kasnije.

U nastavku smo za vas pripremili kratki kviz o najpopularnijim hitovima 70-ih, kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu. Možete li na temelju jedne slike prepoznati o kojim je filmovima riječ? Rezultate nam javite u komentarima. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.