Kritičari kažu da su ovo najbolje izvedbe Leonarda DiCaprija 

Screenshot: Youtube/Sony

LEONARDO DiCaprio, dobitnik nagrade Oscar i jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice, dosljedno impresionira publiku i kritičare svojim dinamičnim i uvjerljivim izvedbama. Njegova karijera, duga gotovo tri desetljeća, donijela mu je brojna priznanja, ali i značajan uspjeh na kinoblagajnama, gdje su njegovi filmovi zaradili sveukupno 6.5 milijardi dolara, što ga svrstava na popis najuspješnijih glumaca svih vremena.

DiCaprijeva holivudska karijera je obilježena suradnjama s renominiranim redateljima poput Stevena Spielberga, Quentina Tarantina, Clinta Eastwooda, Baza Luhrmanna i, naravno, Martina Scorsesea. 

Povodom glumčevog sutrašnjeg rođendana časopis Variety je napravio listu najboljih izvedbi poznatog oskarovca. U nastavku donosimo koji filmovi su zauzeli prvih pet mjesta na ljestvici. 

5. Povratnik (2015.)

Surov i realističan prikaz putovanja istraživača Hugha Glassa, nakon što ga je napao medvjed, jedna je od DiCaprijevih najupečatljivijih izvedbi. Kritičarima Varietyja se posebno svidio "njegov surov i brutalan, fizički prikaz osvete, koji je jednako impresivan kao i emotivne scene". 

DiCaprio je imao odličnu kemiju s kolegom Tomom Hardyjem, a sve je upotpunila režija Alejandra G. Iñárritua i kinematografija Emanuela Lubezkog. Kritičari se slažu da je DiCaprijev Oscar za ulogu Hugha Glassa više nego zaslužen, pogotovo nakon intenzivnih priprema za film, koje su uključivale konzumaciju sirovog mesa i spavanje u životinjskim lešinama. 

4. Vuk s Wall Streeta (2013.)

DiCaprio često surađuje s filmskom ikonom Martinom Scorseseom, a Vuk s Wall Streeta, u kojem je DiCaprio utjelovio prevaranta Jordana Belforta u vremenu bogatstva, korupcije i droge, jedan je od najboljih glumačkih trenutaka u njegovoj karijeri. 

Kritičare su impresionirali Belfortovi monolozi pred osobljem i njegove reakcije na lik Margot Robbie, a posebno im se svidjela scena u kojoj Belfort prvi put proba drogu metakvalon i onda pokušava otpuzati do svog auta.  

3. Ubojice cvjetnog mjeseca (2023.)

U najnovijem Scorseseovom trileru, DiCaprio je utjelovio kompleksan lik Ernesta Burkharta, koji je umiješan u ubojitu zavjeru protiv plemena Osage. Njegov prikaz Burkharta je značajan zbog svoje dubine i složenosti, koja proizlazi iz oscilacija između humora i mučnog osjećaja krivnje. 

Kritičari su pohvalili DiCaprijeve scene s Lily Gladstone, koja u filmu glumi Burkhartovu suprugu jer prikazuju niz emocija koje duboko rezoniraju s publikom. Montažer zvuka Mark Ulano je također pohvalio DiCaprija i nazvao ga je genijem jer se "potpuno izgubio u svom liku". 

2. Pokojni (2006.)

U Scorseseovom kriminalističkom trileru Pokojni, DiCaprio je glumio agenta FBI-a Billyja Costigana, koji infiltrira irske mafijaše. Ova uloga je značajna jer je dokazala svijetu da je DiCaprio zreli glumac i da je sposoban za ozbiljnije uloge. 

DiCapriju su Pokojni donijeli niz nominacija za prestižne nagrade, od Zlatnog globusa do BAFTA nagrade, ali nije dobio nominaciju za Oscara jer je iste godine već bio nominiran za film Krvavi dijamant. Unatoč ovom propustu, kritičari Varietyja vjeruju da je film vrhunac DiCaprijeve karijere i da pokazuje njegov izuzetan talent. 

1. Bilo jednom... u Hollywoodu (2019.)

Najbolja DiCaprijeva izvedba je, prema mišljenju kritičara, njegova uloga Ricka Daltona u Tarantinovom filmu Bilo jednom… u Hollywoodu. Ova uloga se smatra njegovim najboljim radom jer pokazuje jedinstvenu mješavinu humora, šarma i ranjivosti. 

Njegova kemija s Bradom Pittom, motiv glumca na prekretnici karijere te teatralnost u kombinaciji s dubokom emocionalnom ranjivošću, samo su neki od razloga zašto je ova izvedba toliko značajna. Kritičari su sigurni da bi DiCaprio osvojio Oscara za ulogu Ricka Daltona da par godina ranije nije osvojio Oscara za Povratnika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.