Jedna od najpoznatijih scena iz Gladijatora nije bila planirana

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

POVIJESNA drama Gladijator jedan je od najuspješnijih filmova ranih 2000-tih. Osim što je osvojio pet Oscara, Gladijator je također približio talente poput Russella Crowea i Joaquina Phoenixa široj publici, a uz to, mnogi ga svrstavaju među najbolje filmove redatelja Ridleyja Scotta.

Iako je film ispunjen nezaboravnim trenucima, mnogi ga obožavatelji najbolje pamte po poznatoj sceni u kojoj Maximus stoji u polju i prolazi rukama kroz pšenicu. Dok ga u daljini gledaju žena i sin, u pozadini svira skladba na kojoj su radili Hans Zimmer i Lisa Gerrard. Ova scena simbolizira mir koji je Maximus pronašao u svojoj smrti, nakon što je u Koloseju ubio cara Commodusa i tako osvetio smrt svoje obitelji i cara Marka Aurelija.

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

Ridley Scott je u intervjuu za Deadline otkrio da je scena, koja prikazuje Maximusovu ruku kako prolazi pšenicom, nastala sasvim slučajno.

"Ja sam snimio tu ruku, to je bila posljednja scena koju smo snimili. Russell nije bio u Italiji, u toj sceni je njegov dvojnik", objasnio je Scott. "Taj tip je stajao u polju i pušio. Rekao sam mu: 'Zar se ti šališ? Makni se iz polja.' Bila je sredina ljeta i sve je bilo suho. Rekao mi je: 'Ispričavam se.' Maknuo se s polja i napravio je tu stvar s rukom. Ja sam mu tada rekao: 'Ostani na mjestu. Donesite mi kameru.'

Pratili smo njegovu ruku. U tom trenutku, to je postalo simbol za besmrtnost, ili raj, kako god to interpretirate. To smo otkrili zadnji dan, spontano. Mislim da je spontanost ključna u ovome što radim, cijelo vrijeme trebate pratiti što se događa", dodao je slavni redatelj i objasnio kako je Croweu bilo malo žao što nije sudjelovao u snimanju te scene.

Ridley Scott trenutno radi na filmu Gladijator 2, u kojem će glavnu ulogu igrati Paul Mescal. Film dolazi u kina 22. studenoga 2024. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.