Volkswagenova legenda obilježava 70 godina postojanja

Foto: Volkswagen

IMA sve preduvjete da postane najstarije ime u autoindustriji. 

Nakon odlaska druge Volkswagenove legende (Beetle), iz Volkswagena nas podsjećaju kako je i Transporter dogurao do velikog jubileja. Nakon šest (i pol) generacija i preko 13 milijuna prodanih primjeraka proslavio je 70. rođendan.

Jedini dugovječniji su (Chevrolet) Suburban rođen 1936. godine te Fordova F serija koja je na scenu stigla 1948. godine. Sasvim je jasno, u segmentu komercijalnih vozila nema dugovječnijeg modela, a u pogledu na prve generacije ni prepoznatljivijeg. 
  
Transporter T1 se proizvodio do 1967. godine, imao je motor "Bube", a nudio se u tri karoserijske izvedbe. Prodan je u 1,9 milijuna primjeraka. T2 je tek minimalno izgubio na šarmu originala, ali je primjerice već 1972. godine bio dostupan i u električnoj izvedbi. Proizvodio se do 2013. godine.

Transporter T3 je otvorio novu dimenziju, pa je uz poboljšani komfor i moderniji izgled nudio i brojne izvedbe poput kampera i inačica s pogonom na sve kotače. Naslijedio ga je 1992. godine još svestraniji T4 koji s kojim se i ušlo u novi milenij. Od 2003. godine je u ponudi peta generacija, a koja se zadržala sve do 2015. godine i današnjeg izdanja. Prošle godine stigao je Transporter T6.1 koji je i danas aktualan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.